“Borovnica je biznis koji ostavljamo i našoj deci” (SRB)

Na samo deset kilometara nadomak Valjeva nalazi se selo Brankovina. U Srbiji poznato mesto po narodnom stvaralaštvu i po jednoj od najpoznatijih pesnikinja, Desanki Maksimović. Pored znamenitosti Brankovina je poznata po vrednim i velikim poljoprivrednim proizvođačima. Jedan od takvih primera je domaćinstvo Maksimović iz Brankovine.

„ Domaćinstvo Maksimović se pored ratarskih i povrtarskih kultura koje uzgajamo na imanju bavimo proizvodnjom visokokvalitetnih italijanskih sorti jagoda i proizvodnjom živića od frigo sadnica. Na oko 20 ari pored standardnog uzgoja na otvorenom polju, jagodu uzgajamo i u plastenicima po svetskim standardima „mulch“folije, sistema navodnjavanja „kap po kap“,đubrenja i prihrana vodotopivim đubrivima. Naše višegodišnje iskustvo u proizvodnji i plasmanu na domaćem tržištu pomoglo nam je da se od velikog broja sorti jagode prisutnih na tržištu napravimo pravi izbor onih koje su dale najbolje rezultate: Clery, Joly, Dely. Imamo posebno zasnovane zasade ovih sorti za prozvodnju živića, koje dobijamo od frigo sertifikovanog sadnog materijala. Jedan bokor jagode daje prosečno oko 20 ožiljenih živića, koje dalje koristimo za proširenje proizvodnje kao i za dalju prodaju, domaćica gazdinstva,Biljana Maksimović.

Pored uzgoja jagoda domaćinstvo Maksimović na oko 50 ari bavi se i proizvodnjom visoko žbunaste borovnice. Po rečima Biljane Maksimović na ideju da zasade borovnicu su došli inspiracijom televizijskih reportaža, i ponudom sadnica.

“ Plantažu smo podigli uz pomoć saveta stručnih lica, sopstvenim investicijama po visokim svetskim standardima, kupovinom sertifikovane sadnice iz Holandije, kao i ostale prateće opreme, kvalitetnog sistema za navodnjavanje i protiv gradne mreže. Ova jako visoka investicija se vraća posle dužeg perioda. Sadnice koje uvozimo iz Holandije su dosta skupe. Zdrava kvalitetna sadnica stara dve ili tri godine košta u proseku od 4-5 evra. Zadovoljni smo plasmanom kako na domaćem tako i na inotsranom tržištu. Rusija ima najvece intresovanje za srpskom borovnicom, a zbog visokog kvaliteta naša borovnica je dospela na rusko tržište. Po savetu stručnih lica opredelili smo se za sorte: Blukrop, Djuk i Patriot. Slobodno možemo reći da je borovnica biznis koji ostavljamo našoj deci, a najbitnije je da je cena vise nego dobra,a tržište stabilno. I nadamo se da če tako biti jos dugo. Pored plantaže jagode i borovnice, opredelili smo se i za gajenje specifične stalnorađajuće maline polke koju obrađujemo na oko 20 ari. Sadnice smo nabavili od kvalitetnog sertifikovanog sadnog materijala,a cena sadnice po komadu iznosi 30-50 dinara. Ova sorta maline na rod stupa već u drugoj godini i uz odličan prinos i kvalitet, vraća investicije i donosi profit. U sopstvenom zasadu proizvodimo kvalitetne i zdrave sadnice sa veoma dobro razvijenim korenovim sistemom koje su postigle visoke rezultate. Sadnice koristimo za dalje proširenje plantaže i za potencionalne kupce.“ Pored svega čime se bave Biljana nalazi vremena da spremi i domaća slatka, sirupe, džemove, ajvar na tradicionalni način. Kako kaze ima kvalitetne prozvode koje pokušava da distribuira na sajmovima hrane i pića, kao i na pijacama u Beogradu i Valjevu međutim zbog prekupaca prodaja nije kakvu je očekivala, ali kako je rekla nastaviće da se bavi time i nada se da vremenom će ljudi prepoznati pravi kvalitet.

izvor: Agropress

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

2 komentara

Ostavite odgovor