Podrška mladima koji egzistenciju traže na selu (SRB)

Najveću finansijsku podršku ove godine imaće mladi poljoprivredni proizvođači kojima će država vraćati 75 odsto od uloženih sredstava.

Pomoć mladim poljoprivrednicima je pilot projekat koji Ministarstvo poljoprivrede prvi put ove godine realizuje.

Sredstva nisu velika, ističu u Ministarstvu, ali su dovoljno velika za početak mladog poljoprivrednika.

Ono što treba da ohrabri je to da je ova mera uvršena u Zakon o podsticajima, što znači da ulaganje u mlade na selu možemo očekivati i u narednom periodu.

“To nije isključivo, kako neki misle, i kako se po medijima često govorilo, mera za one koji misle da se vrate iz grada u selo. Želimo da pomognemo svima onima koji su mlađi ili su već na selu i već se bave poljoprivredom. Želimo da im pomognemo koliko je to u našoj moći, da ostanu na selu i da pronađu ekonomsku egzistenciju u tome”, izjavio je savetnik ministra poljoprivrede, Radivoj Nadlački, na nedavno održanom savetovanju na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, “Dobar dan domaćine”

Na pitanje šta potenicijalni korisnici mogu da rade sa tim sredstvima, Nadlački je odgovorio, da okviru ove mere mladi mogu konkurisati za nabavku mehanizacije, opreme, nabavku priplodnih grla, kao i za druge mere. Tom prilikom savetnik ministra naglasio je da za razliku od drugih mera, korisnici ove dobijaju povrat od 75 odsto.

Razlika je i to što po dostavljanju projekta ili predračnu sredstva za mehanizaciju dobijaju unapred. Jedan korisnik maksimalno može dobiti 1.200.000 dinara.

Za ovu meru mogu konkurisati svi oni koji su ove godine navršili 18 pa sve do onih koji će navršiti 40.

Važno je naglasiti da mladi prilkom podnošenja zahteva ne moraju biti u statusu registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, ali da ukoliko im sredstva budu odobrena moraju se registrovati kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva.

Više pojedinosti biće poznato uskoro, kada konkurs bude zvanično raspisan. Za mlade, osim mere republičkog ministarstva i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu predvideo je sličnu meru.

Izvor: PoljoMagazin 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

2 komentara

 • Marko

  srdacan pozdrav. zamolio bih vas za neku informaciji gde,kad i kako da stupim sa nekim u kontakt u vezi bilo kakve pomoci oko unapredjivanja postojece proizvodnje.posto kao i uvek poslednji saznam ili uopste ne saznam nista u vezi pomoci….govori covek koji nikad nije dobio nikakvu pomoc……….inace imam 31 god

  • Administrator

   Poštovani,
   Ako vas zanimaju podsticaji za mlade između 18 i 40 godina konkursi na republičkom nivou još uvek nisu raspisani. Pokrajsinski sekretarijat raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje nabavke elemenata sistema za zaštitu od vremenskih nepogoda na teritoriji AP Vojvodine za 2017. godinu. Za mlade povrat sredstva je d0 70 % od vrednosti investicije. Više informacija možete dobiti putem telefona 021/456-267, radnim danima od 10 do 14 časova. Konkurs je otvoren do 31.05 ili do utroška sredstava Sadržaj konursa možete preuzeti http://www.poljomagazin.com/?p=26412
   Takođe Pokrajinski sekretarijat raspiso je konkurs i za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru. Povrat je takođe 70 % za mlade. Konkurs je otvoren do 31.05 ili do utroška sredstava. O ovom konkursu više informacija možete dobiti http://www.poljomagazin.com/?p=26406 ili putem telefona 021/487-4413
   Pokrajinski sekretarija raspisao je i + konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara. Povrat je takođe 70 %, a podnošenje zahteva do 31.05. Više informacija možete videti http://www.poljomagazin.com/?p=26401 ili putem telefona 021/487-4379. Očekuje se da će ovih dana biti raspisani i prvi konkursi na republičkom nivou. Kako samo saznali zakonska regulativa je spremna, napisani su neophodni pravilnici, samo se čeka da i zvanično budu objavljeni.
   Nadamo se da smo vam pomogli. Tu smo za sva ostala pitanja.
   Srećno!

Ostavite odgovor