“Tenis” jednom nogom u Srbiji – Usvojen plan za farme u Banatskom Despotovcu (SRB)

Usvojen plan za farme u Banatskom Despotovcu. Preostalo da odluku aminuju odbornici

Komisija za planove grada Zrenjanina usvojila je na dve sednice, javnoj i zatvorenoj za javnost, plan detaljne regulacije radnog kompleksa “Farma Banatski Despotovac”.

Prispela je jedna primedba koja je odbačena, a predstoji da plan potvrde odbornici Skupštine grada. Radni kompleks ima površinu 53 hektara i 43 ara poljoprivrednog zemljišta u katastarskoj opštini Banatski Despotovac, odnosno, na ulazu u selo. Predviđena je izgradnja farme svinja kapaciteta 70.000 tovljenika godišnje. Njeni objekti trebalo bi da zauzmu 23 hektara i 89 ari, dok bi ostatak i dalje bilo poljoprivredno zemljište.

Plan je izrađen na zahtev Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i zaštite životne sredine od 1. novembra 2016. Nisu data detaljnija objašnjenja, ali od prvog trenutka nagađa se da bi farma u Banatskom Despotovcu mogla da bude prvi objekat nemačke kompanije “Tenis” u našoj zemlji.

“Tenis” je projekat u Srbiji počeo 2014. i najavio podizanje 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja, od kojih će svaka imati kapacitet 2.500 krmača i 65.000 tovljenika godišnje. Dolazak “Tenisa” indirektno je potvrdio i Čedomir Janjić, gradonačelnik.

Angažuju i kooperante

Očekujem investiciju veću od 22 miliona evra. Nemački investitor planira da angažuje i kooperante, što je dobra stvar za naše proizvođače – svojevremeno je poručio Janjić.

Izvor: Večernje novosti

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

1 komentar

  • Joska

    Izuzetno dobro za poljoprivrednike u p.m. dajte ljudima sa 50ha zemlju na 30 godina po 30ha pa ce i oni biti konkurenti ne da tove svinju i prodaju pederu tenisu za sicu…nek kupi od nas koncentrat pa nek tovi i babu svoju ako hoce.

Ostavite odgovor