Subvencije za poljoprivrednu mehanizaciju sredinom marta (SRB)

Postaje sve izvesnije, subvencije za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, biće sredinom marta. Prema nezvaničnim saznanjima zakonski okvir već je spreman.

Prve konkursi za subvencije trebali su biti raspisani još sredinom februara. Već krajem januara ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović,  u više navrata istakao je taj vremenski okvir. Namera ministarstva bila je da do 15. februara sve bude spremno.

“Ideja nam je da sva poljoprivredna gazdinstva obavestimo ili putem pisama ili putem SMS poruka, savremenih sredstva komunikacije, da svako dobije informaciju za čega može da konkuriše”, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za RTS.

Kao što konkursi još uvek nisu raspisani, postavlja se pitanje koliko su poljoprivredni proizvođači uopšte informisani, i šta je ministarstvo u vezi sa tim uradilo.

Kako je vreme odmicalo i izjave ministara su se menjale. Mart je  ipak postao izvesniji rok za raspisivanje prvih mera podrške poljoprivredi, a 15. mart je datum koji se sve češće spominje.

Prema nezvaničnim saznanjima do kojih je došao PoljoMagazin, dokumenatcija potrebna za raspisivanje ove mere već je spremna. Pravilnik je napisan, a očekuje se da će javni poziv biti raspisan već spomenutog  15. marta.

Kako saznajemo uvoznici i distributeri poljorivredne mehanizacije već su upoznati sa zakonskom dokumentacijom i samo čekaju da konkurs bude i zvanično raspisan. Intresovanje proizvođača, kažu, je veliko.

Za razliku od prethodnih godina, nabavka mehanizacije finansiraće se po predračunu, što predstavlja svojevrsnu pripremu za mere IPARD-a

Procedura je takva, da kada podnesete profakturu, ministarstvu, odnosno Upravi za agrarna plaćanja, dobijate rešenje na osnovu koga, u zakonskom roku (uskoro će biti poznat) treba da nabavite mehanizaciju, i da nakon toga račun dostavite Upravi, nakon čega će ministarstvo u skladu sa Pravilnikom izvršiti uplatu.

Za subvencije u oblasti nabavke mehanizacije izdvojeno je pet puta više nego lane. Poljoprivrednici će moći da dobiju povraćaj od 50 pa do 75 odsto sredstava uloženih u nabavku mehanizacije. Pojedinosti kao što je snaga traktora, zakonski rok za nabavku kao i za povrat novca znaćemo uskoro.

Ostaje nam da vidimo da li će 15. mart postati 15. april.

Izvor: PoljoMagazin

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

4 komentara

Ostavite odgovor