Zatvoren konkurs za nabavku mehanizacije, uskoro nova kreditna linija za stočare (SRB)

Konkurs za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, priključne i pogonske Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede je zatvoren zbog iskorišćenja planiranih sredstava za datu kreditnu liniju, a tokom vikenda biće raspisan konkurs za kreditiranje nabavke prasadi, jagnjadi i jaradi.

Pre nešto manje od mesec dana, tačnije 19. februara, Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je konkurs za dodelu kredita za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije. Koliko je interesovanje vojvođanskih paora govori i činjenica da je već 7. marta zbog iskorišćenosti sredstava konkurs zatvoren. To i ne čudi ako se pogledaju uslovi kreditiranja mehanizacije i stanje mašina na našim njivama. Za mehanizaciju paori su mogli dobiti i do 40.000 evra kredita uz rok otplate od 5 pet godina, grejs period od 6 meseci i godišnju kamatnu stopu od 1,5 odsto.

Prema rečima direktora fonda, Aleksandra Bogdanovića, fnansijskim planom za 2017. za nabavku mehanizacije planirano je 170 miliona dinara, a trenutno broj podnetih zahteva prelazi 300 miliona dinara.

“Obustavili smo u ovom trenutno prijem dokumentacije kako bismo prispele zahteve mogli da obradimo i da omogućimo korisnicima da pre početka radova dođu do mehanizacije” izjavio je za Agrodan Bogdanović.

On je tom prilikom rekao da će već za vikend Pokrajinski fond raspisati novu kreditnu liniju za stočare koja se odnosi na nabavku prasadi, jagnjadi i jaradi. Za tu namenu izdvojeno je 80 miliona dinara, a kao i druge kreditne linije i ova će biti izuzetno povoljna – kreditni limit biće 40 000 evra uz grejs period od godinu dana i  godišnju kamatu od 1,5

Trenutno su aktuelne sledeće kreditne linije:

Krediti za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje u 2017. (Prijava)
Krediti za nabavku opreme za stočarske farme u 2017. (Prijava)
Krediti za nabavku košnica i opreme za pčelarstvo u 2017. (Prijava)
Krediti za nabavku novih zaštićenih bašta (plastenici, staklenici) i opreme u njima u 2017. (Prijava)
Krediti za nabavku novih protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda u 2017. (Prijava)
Krediti za nabavku riblje mlađi i nove opreme za ribnjake u 2017. (Prijava)
Krediti za nabavku kvalitetne teladi za tov u 2017. (Prijava)
Krediti za izgradnju objekata namenjenih skladištenju žitarica, voća i povrća (silosa, podnih skladišta, hladnjača) u 2017. (Prijava)
Krediti za podizanje višegodišnjih zasada voća i vinograda u 2017. (Prijava)

Izvor: PoljoMagazin

 

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

1 komentar

Ostavite odgovor