Potencijali opštine Titel – Titelski breg, Begej, Tisa, Dunav (SRB)

Opština Titel je jedna od nerazvijenijih, zato su joj neophodni projekti zasnovani na lokalnim potencijalima, kaže predsednik opštine Dragan Božić i navodi primer Mlekare „Moje stado” do koje se došlo na neuobičajen i inovativan način.
“Mlekara je ustvari projekat Opštine Titel. Iz Agencije za privredene registre uzeli smo više od 350 adresa preduzetika koji se bave mlekarstvom i obavestili ih da u Mošorinu nudimo parcelu za izgradnju mlekare, s obzirim na to, da u Mošorinu ima 6.000 krava i 15.000 ovaca. Javilo nam se pet, šest mlekadžija, ali je na razgovor u opštinu došao samo sadašnji vlasnik mlekare Damir Mančić, u to vreme jedan od vlasnika i direktora Niške mlekare, i predlagao da zbog blizine auto-puta mlekara bude izgrađena u Kovilju. Međutim, naš interes je bio da unapredimo Mošorin”, kaže predsednik opštine.
U lokalnoj samoupravi računaju da bi se stvari u Titelu promenile ako bi iskoristili Titelski breg, Begej, Tisu i blizinu Dunava.
“Opština se zalaže da Titel bude lučka zona, što po sadašnjim propisima pripada samo Senti. Zalažemo se da Titelu na obali Tise bude izgrađen teretni pristan radi prevoza žitarica. Za tu inivesticiju imamo zainteresovana dva privrednika iz Nemačke, čija pisma o namerama smo primili. Ovi projekti bi doprineli razvoju i šireg područja, jer je prevoz žitarica rečnim saobraćajem jeftiniji u odnosu na druge, ali i zbog toga što je ovo poljoprivredno područje. Mišljenja smo da osim tradicionalnih ratarskih useva, vredi ulagati u voćnjake i proizvodnju povrća i otvarati prerađivačke centre”, ističe Dragan Božić.
Po njegovim rečima za projekat navodnjavanja Titelskog brega treba oko 50 miliona, a za prvu fazu oko 15 miliona evra. U Titelu je u toku izgradnja prve faze fabrike za specijalna pakovanja, gde bi do kraja godine trebalo da se zaposli 90 radnika. Druga faza podrazumevala bi izgradnju pogona za proizvodnju poluproizvoda od krompira.
“Investitor iz Švajcarske „Kelvin Potato Financ AG” namerava da u istoj fabrici otvori Razvojni istraživački centar za krompir, i već je uložio devet miliona evra, a ukupno će izdvojiti od 12 do 13 miliona evra. Ovaj preduzetnik nudi ratarima seme , zaštitna sredstva i plasman. Već imamo tri proizvođača koji gaje kropmpir na stotinu hektara “, predočava predsednik Božić.
U Titelu, kaže, radi i fabrika „Nelt” koja izvozi čamce, tobogane i krupne proizvode za Kinu. Bavi se proizvodnjom robe od plastike i ima oko 70 radnika. U mestu ima i desetak malih preduzetnika koji zapošljavaju od pet do 15 radnika. -Turizam je privredna grana gde su ulaganja najveća i najduža , ali i najisplativija. Titel bar tri decenije unazad nije ulagao u turizam, hotel koji je radio, sada ima drugu namenu. Imamo Titelski breg, jedino uzvišenje u Bačkoj, specijalni rezervat prirode, dug 18 kilometara, širok 7,5 kilometara i visok 60 metara, što je izuzetna atrakcija –naglašava predsednik Božić i dodaje da je izgradnja marine u Regionalnom prostornom planu Vojvodine i Planu detaljne regulacije obale Tise.
Za razliku od drugih mesta, Božić kaže, da u selima s područja titelske opštine nema velikog odliva stanovništva.
“Nisu tačne priče da je svaka treća kuća u Titelu na prodaju, kao ni to da mladi odlaze na Kipar i Maltu. Ima možda desetak njih koji tamo rade”, naglašava Božić.
Od septembra 2016. do sada uloženo je oko 130 miliona dinara zahvaljujući finansijskoj podršci Pokrajine.
“U toku su radovi na uvođenju infrastrukture u Industrijskoj zoni koja se nalazi pored Tise, i već dogodine će biti na raspolaganju 57 hektara investitorima. Osim što je poboljšano vodosnabdevanje, zamenjena je javna rasveta, rekostruisana Predškolska ustanova i dve divlje deponije, sanirani su putevi, a sada se radi druga faza izgradnje Turističkog centra, teniskih i košarkaških terena”, kaže predsednik Opštine Titel Dragan Božić.
Izvor: Dnevnik
Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

2 komentara

Ostavite odgovor