Suša pogoduje samo nakupcima (SRB)

Posledice suše u poljoprivredi pokušaće da iskoriste nakupci. Zbog skuplje hrane za životinje, farmeri koji inače slabije posluju, biće primorani da smanjuju broj grla i prodaju je trgovcima po niskim cenama.

To se i ranije događalo, upozoravaju stručnjaci. Oni tvrde da se to loše odražava na stočarstvo, koje je inače nedovoljno razvijeno.

Sličan scenario sa nakupcima i prodajom stoke u bescenje odigrao se sušne 2012. godine, podseća direktor Poljoprivredne stanice u Senti Josip Češljar.

“Svi znaju da je situacija kada nema stočne hrane momenat kada se nakupci i prekupci pojavljuju na farmama. Obara se cena, a stoka se prodaje u bescenje kod domaćina koji ne spreme dovoljno hrane. Najgore je ako već moraju da prodaju, da čekaju trenutak da potpuno ostanu bez hrane za grla. To nakupci veoma dobro znaju i to nam se dešavalo na terenu 2012. godine. To se uvek dešava u lošim godinama, da nam deo stoke ode u bescenje”, upozorava Češljar.

Problem je dodatno pogoršan time što se u sušnim godinama prekupcima prodaje stoka za čiji je odgoj na farmi bilo neophodno više godina, tvrdi Češljar. Prema njegovim rečima, to je posle teško nadoknaditi

“Izgubimo priplodnu stoku i najgore je kada stočar koji se bavi proizvodnjom mleka, mora zbog nedostatka hrane da proda kravu. Toj kravi je neophodno od 3 do 5 godina da je stvorite kao pogodnu za proizvodnju”, objašnjava Češljar.

Najveći pritisak nakupaca za kupovinu stoke po nižim cenama biće u selima u septembru i oktobru, kaže Češljar.

On zaključuje da će meta tih trgovaca biti mali farmeri sa nekoliko krava, koji neretko nemaju dosta novca da obezbede dovoljno hrane za grla.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

2 komentara

Ostavite odgovor