Otkrivena čitava farma s kontaminiranim jajima

Francuski zdravstveni inspektori su utvrdili da se na jednoj od 2.900 kontrolisanih živinarskih farmi nalaze jaja koja sadrže insekticid fipronil.

To je izjavio francuski ministar poljoprivrede Stefan Traver.

“Otkrivena je jedna farma sa kontaminiranim jajima, što je vlasnik sam prijavio. Svi drugi slučajevi sa zarazom otkrivenom u Francuskoj povezani su sa uvozom iz susednih zemalja, Belgije i Holandije”, izjavio je ministar za radio stanicu Evropa 1.

Jaja zaražena ovim insekticidom uglavnom potiču sa farmi iz ove dve zemlje, ali su pronadjena i u 45 zemalja širom sveta, izjavio je prošle nedelje evropski komesar za zdravlje Vitenis Andrijukaitis.

Evropska komisija je saopštila prošle nedelje da je nezakonito korišćenje fipronila počelo još u septembru 2016. godine, a da je čitav problem potekao od supstance koju koristi holandska kompanija Čikfrend, koju su farmeri u Holandiji i Belgiji angažovali za tretiranje svojih pilića.

Ministri EU bi trebalo da se sastanu 26. septembra u Briselu kako bi razgovarali o unapredjenju bezbednosti hrane i sprečili prevare u svetlu ovog skandala.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim, a strogo je zabranjen kod životinja namenjenih ljudskoj prehrani.

Izvor: Tanjug

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

1 komentar

Ostavite odgovor