S kakvom vodom zalivate useve? (SRB)

Reke u Srbiji su prljave, kazne za zagađivanje skoro da ne postoje, ali ono što je mnogo veći problem je običaj da se zagađenom vodom zalivaju usevi.

Proizvođači skoro uopšte ne analiziraju vodu iz reka kojom navodnjavaju useve.

Flaše, kese, otvori kanalizacije koji se direktno slivaju u rečno korito, nažalost je česta slika u našoj zemlji. Sankcije ne postoje, baš kao ni inicijativa da se rečna korita očiste. Slika zabrinjavajuća a ipak to ne smeta mnogim poljoprivrednicima da koriste upravo takvu vodu za navodnjavanje useva. Milen Trifunovic ipak nije rizikovao, već je za svoje maline vodu dopremio iz bunara.

Ipak ne može svako da koristi vodu iz bunara, jer je većina njih napušteno, urušeno i zagađeno… Hrabrih koji bi sišli u njega je sve manje, pa tako meštani Male Reke ali i drugih sela u Srbiji, ni ne pokušavaju. A kada bi hteli da urade analizu kvaliteta vode, na teritoriji Kruševca to ne bi imali gde. Barem mi nismo dobili odgovor gde se to može uraditi.

Ministar Ekologije Goran Trivan tvrdi da postoje institutcije koje rade analizu ali ne postoji navika kod poljoprivrednika da to čine.

Sezona navodnjavanja je na izmaku, te stoga svako od poljoprivrednika može da se zapita do sledeće sezone sa kakvom vodom navodnjava useve, koje kasnije iznosi na tržište.

Koje prema rečima ministra ostaju trajno zagađeni štetnim materijama koje su nanete zagađenom vodom. Za početak razmislite o tome da uradite analizu vode, pogotovo one koju koristite iz rečnih tokova. Jer za to imate dovoljno vremena a i prema rečima ministra i institucija.

Izvor: B92

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

1 komentar

  • Mile Radisavljević

    Ova izjava ministra je, blago rečeno, suluda. Zar svaki proizvođač treba da radi analize. zar nije logično da Ministarstvo pokrene akciju da se na svakom vodotku koji se koristi za navodnjavnje uzmu uzorci na više lokacija, svakako uvek nizvodno odmah iza potencijalnih zagađivača, i da Ministarstvo napravi izveštaj i da nalog lokalnim samoupravama i/ili direktno zagađivačima, da u tom i tom roku treba da eliminišu štetne materije koje ispuštaju u vodotokove.

    Šta će jadni i napaćeni proizvođač, ako sam uradi analizu vode i pokaže se da ista nije pogodna za navodnjavnje, da radi sa izveštajem. Kome da se žali? Ili da ne sadi ništa i ne navodnjava? A od čega će da živi i on i negova porodica? A od čega će da plati porez državi? Da li ministar razmišlja o tome? Da li zna da platu prima od “ubranih” poreza? Ili mu plata ne treba? Moj, ministre!!! ne moraš sve znati ali moraš imati oko sebe ljude koji znaju!

Ostavite odgovor