Slavonski Banovac: Najsadržajniji turistički, gastro, gospodarski sajam kontinentalne Hrvatske (HR)

ZAGREB – Nigdje jesen nije tako bogato prožeta bojama prirodnih ljepota, ali i gastro turističkim sadržajima kao što je to u gradu Pakracu u vremenu održavanja sajma „Slavonski banovac”.

Ovaj daleko poznati sajam danas objedinjuje najbolje iz Zapadne Slavonije (ali i šire) nudeći svim posjetiteljima užitak brojnih sadržaja vezanih uz turizam, gastronomiju, tradicijske obrte i gospodarstvo parkačkog kraja. Prošetajte gradom pokraj šarenih izlagača, namignite lijepim snašama u izvornim nošnjama, upijte mirise domaće kuhinje i zapjevate zajedno s kulturno umjetničkim društvima!

Uživajte u ponudi rukotvorina, slastica i domaćeg jela i pića. Doživite Pakrac kroz moderan prikaz tradicije i povijesti! Znate li da Pakrac ima svoju povijest sajmovanja i da je dugo kroz povijest bio prepoznat kao vrlo živo Trgovište, mjesto susreta različitost i razmjene?Jeste li znali da se upravo u Pakracu po prvi puta na našim prostorima započeo kovati novac pod imenom banovac? Zato na sajmu možete susresti kovača novca iz srednjeg vijeka i dvorsku plemkinju u svakodnevnoj šetnji, ali i viteza templara kako budnim okom pazi na kovača i svoje Banovce.

Za sve posjetitelje i ljubitelje povijesti bit će otvoreni i muzeji – Muzej Grada Pakraca i Muzej vojne i ratne povijesti, gdje možete uz stručno vodstvo doznati više o bogatoj povijesti ovog kraja!

Dah prošlih vremena osjetiti ćete i zahvaljujući održavanju srednjevjekovne viteške borbe „Bitka za kovnicu novca”, koju će upriličiti članovi „Reda vitezova Ružice grada” iz Orahovice.Za žeđ ne brinite! Na nekoliko točaka možete pronaći osvježenje i odmor, a ako hoćete posebno osvježenje – tu vam preporučujemo vodu s pakračke česme – prema legendi, tko se te vode napije ostaje zauvijek u Pakracu.Za one koji žele vidjeti kako izgledaju slavonske planine, nudi se i mogućnost boravka, razgledavanja te noćenja i na 655m nadmorske visine u smještajnom objektu planinarskog doma Omanovac.

„Slavonski banovac” iznimna je manifesracija na kojoj u punini svih čula možete doživjeti rapsodiju boja okusa i mirisa u Pakracu, upoznati tradicionalnu kuhinju zapadne Slavonije, otkriti zašto je danas Pakrac među prvim gradovima u Hrvatskoj po razvoju poduzetništva, ali i kontinentalnog turizma. „Slavonski banovac” središnji je sajam kontinentalne Hrvatske na kojemu se sljubljuju beskrajni potencijali ovog dijela jugoistočne Europe, kroz promociju turističke ponude, gastro blaga, autohtonih proizvoda, starih zanata i obrta te svih tradicionalnih vrijednosti koje ovaj dio naše zemlje čine atraktivnima.

Izvor: seebiz.eu

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor