Presek nedelje 02.10 – 06.10.2017. GeaCentar (SRB)

KUKURUZ

Cena kukuruza je zadržala trend rasta i ove nedelje. Za razliku od prošlih nedelja interesovanje za kukuruzom bilo je podjednako na svim paritetima, pa je ove nedelje zabeležena i veća količinska realizacija.
Prema informacijama sa terena na većini pariteta kukuruz se u otkupu plaćao u rasponu od 18.00-18.50 din/kg sa uračunatim PDV-om, dok je u Braničevskom okrugu otkupna cena išla i preko pomenute cene.

PŠENICA

U nedelji za nama došlo je do blažeg porasta cene pšenice, a potražnja je i dalje nešto veća u odnosu na ponudu. Cena pšenice rod 2017. u zavisnosti od kvaliteta i pariteta, kretala se u rasponu od 18.00-18.50 din/kg+PDV.
Kupci u prethodnoj nedelji bili su domaći mlinovi i regionalni izvoznici.

SOJA

U nedelji za nama, žetva je završena na većem delu površina zasejanih sojom. Za razliku od prethodne nedelje, ponuda je bila znatno manja u odnosu na prethodni period, a Sistem beleži rast cene. Ove nedelje, kupci soje su bili mešaone stočne hrane, uljare i trgovačke kuće.

SOJINA SAČMA

Interesovanje kupaca za sojinom sačmom se, u odnosu na prethodni period, malo povećalo, a cene u ponudi i realizaciji beleže porast. Kao razlog tome navodi se manjak operativne robe na tržištu i rast cene soja zrna. Strukturu kupaca, osim krajnjih potrošača, čine i trgovačke kuće.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Na tržištu suncokretove sačme nisu zabeležene bitnije promene, a cene u ponudi i realizaciji stagniraju. Kupaca je i dalje veoma malo, a sve se uglavnom svodi na domaću potrošnju. Sistem beleži trgovanje somborskom I šidskom sačmom.

STOČNO BRAŠNO

U nedelji za nama beležimo blagi pad cene stočnog brašna, a potražnja je bila manja u odnosu na ponudu. Sistem je za džakirano stočno brašno beležio trgovanja ispod 14.00 din/kg+PDV.
Cena za džakirano kukuruzno stočno brašno i ove nedelje bez promena.

MINERALNA ĐUBRIVA

Mala količinska realizacija mineralnih đubriva posledica je daljeg jačanja cena na tržištu. Porast cene beležimo kod većine ruskih đubriva, kako kod NPK formulacija, tako i kod azotnih đubriva. Prelazne zalihe su pri kraju, tako da je na terenu sve manja ponuda đubriva po starim cenama.

Za više informacija pozovite GEA I.S. 021/21 55555

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor