Nevesinjski krompir postaje brend (BIH)

NEVESINJE – Nevesinjski proizvođači krompira na dobrom su putu da dobiju zaštitu geografskog porijekla, odnosno zaštićeno, isključivo pravo da svoj proizvod prodaju pod imenom nevesinjski na domaćem i inostranom tržištu.

Proceduru su pokrenuli u februaru zbog duge tradicije, zaštite proizvodnje i bolje otkupne cijene. Biće to prvi sertifikovan proizvod u Hercegovini.

Duga tradicija, mjesto među četiri najveća proizvođača sjemenskog krompira u regionu, odlični uslovi za uzgoj organskog i krompira vrhunskog kvaliteta  kad se crta podvuče  više nego dovoljno za brendiranje i oznaku nevesinjski.

Prvi koraci su učinjeni, a proizvođači su odlučni da njihov proizvod na tržištu dobije mjesto koje zaslužuje. “Kvalitet našeg krompira je neosporan. Njemu ne treba ni navodnjavanja, ni hemije, ni prihranjivanja.

Dakle, u pitanju je čist organski proizvod”, kaže Veso Radić, proizvođač krompira iz Pridvoraca. Da bi krompir dobio oznaku nevesinjski, a proizvođači zaštitili svoj rad, potrebno je još nekoliko stepenica.

Kada se završe procedure, ovaj krompir prodavaće se i po cijenama većim za 30 odsto od sadašnjih. I što je još važnije, spriječiće se zloputrebe naziva i situacije da se pod nevesinjski na tržnicama prodaje krompir iz uvoza ili drugih krajeva BiH.

“U mnogim mjestima krompir se prodaje pod oznakom nevesinjski, a ko zna odakle je. Na primjer, u Čapljini na tržnici imamo takvu situaciju”, kaže Radovan Unković, proizvođač iz Ljeskovika.

Stručnjaci uvjeravaju da je zaštita oznake jedini put da se zloupotrebama imena i porijekla proizvoda stane u kraj. “Inspekcije imaju pravo da reaguju i uklone proizvod koji nosi oznaku imena, a za to nema odobrenje”, kaže Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da proizvođači imamaju punu podršku opštine, te da je u toku izrada studije, nakon čega slijedi ispunjavanje uslova za dobijanje oznake porijekla.

 

Izvor: nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor