Prvi Petrovački jesenji poljoprivredni sajam u znaku ovčarstva (SRB)

Prvi Petrovački jesenji poljoprivredni sajam održaće se u subotu 14. oktobra, na vašarištu, gde će uzgajivači predstaviti više rasa ovaca, a kulinari će se nadmetati u kuvanju ovčijeg paprikaša.
ovce

Organizatori priredbe, od koje se očekuje da postane tradicionalna su Opština, Turistička oganizacija Bačkog Petrovca i Poljoprivredna stanica Novi Sad.

Po rečima magistra poljoprivrede iz novosadske Poljoprivredne stanice Zorana Novakovića, prvi sajam imaće i stručni deo, predavanja na temu predstavljanja rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, u nameri da se posetioci upoznaju s konkursima koje sekretarijat objavljuje da bi novčanim podsticajima pomogao registrovanim gazdinstvima da se šire i razvijaju poljoprivredu u svim granama.

Novakoviću je uža oblast u poljoprivredi ovčarstvo i kozarstvo, pa će posetiocima Petrovačkog jesenjeg sajma govoriti o ekonomskoj isplativosti gajenja ovih životinja.

Bački Petrovac je okrenut svinjogojstvu i proizvodnji kulena, ali u okolnim mestima, baš kao i u Petrovcu ima prostora za razvoj ovčarstva i kozarstva, kaže Novaković.

Kako je istakao, želja je mladima pokažu da ima života i ovde, da ne idu da rade u Slovačku, da gaje ovce i koze, jer potražnja za jagnjetinom i jaretinom je sve prisutnija, pogotovo je traže iz arapskih zemalja ali i iz Rusije.

On kaže da će na sajmu biti izloženo stotinak ovaca od šest rasa i da će biti predstavljena i rasa koza – burska, koja se samo gaji zbog jarećeg mesa i za sada pedesetak komada drže dve porodice iz Žablja.

U Vojvodini imamo 280.000 komada ovaca, a u Srbiji 1,6 miliona , dok je na primer 1955 godine u Srbiji bilo 5,5 miliona grla,kaže Novaković.

I druge zemlje, nastavio je naš sagovornik, nemaju ovaca dovoljno, pa na primer Hrvatska ima samo 70 odsto ovaca za svoje potrebe, a u Albaniji gde je tradicionalno kuhinja oslonjena na jagnjetinu, ovaca gotovo i nema.

U Turskoj je smanjen broj grla ovaca za 30 odsto zbog industrilizacije. Bugarska i Rumunija su od ulaska u EU višestruko smanjile broj ovaca, kaže Novaković.

Kako navodi, zbog niskog standarda stanovništa jagnjetina nije zastupljena na ovdašnjoj trpezi; u Vojvodini godišnje po glavni stanovnika ne pojede se ni kilogram, već je prosek 0,9 kilograma jagnjetine, a na podoručju Srbije, to je kilogram i po jagnjećeg mesa.

Imamo uslova da proizvedemo velike količine kvalitetnog jagnjećeg mesa, ali bi mogli da gajimo i ovce za mužu. Sada takvih ovaca gotovo ni nema, ovčije mleko se ne prodaje u marketima, a vrlo male količine ovčijeg kiselog mleka se mogu naći na tezgama u prodavnicama. Mada postoje sorte ovaca koje godišnje daju 400 litara mleka, pa ću o ovome govoriti posetiocima Petrovačkoj jasenjeg poljoprivrednog sajma, najavio je Zoran Novaković.

Program sajma možete preuzeti OVDE.

Izvor: Dnevnik

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor