Pčelarstvo u ekspanziji (SRB)

Ekspanzija pčelarstva, Zrenjanin prvi put podstiče proizvođače. Bespovratna sredstva za nova pčelinja društva i košnice

Loša godina ne obeshrabruje domaće pčelare. Sa tradicionalne manifestacije u Zrenjaninu, gde je na glavnom gradskom trgu održan 13. festival meda, okupljeni iz svih krajeva Srbije poručuju da nastavljaju borbu za očuvanje tradicije pčelarenja, unapređenje kvaliteta i povećanje proizvodnje meda.

– Više od četiri decenije sam pčelar, ali ne pamtim lošiju godinu! Kada je o bagremu reč, na Homolju niko nije “isprljao” vrcaljke… Isto je sa lipom, biće nešto malo livadskog i šumskog meda – kaže Dobrivoje Jovanović.

Momčilo Trailović, iz Petrovca na Mlavi, potvrđuje da je u ovom kraju ispaša takođe podbacila. Bagrem je, kaže, lepo rodio, ali dugotrajne kiše onemogućile su pčele u obavljanju posla. Ove godine loše sreće bili su i pčelari u Vojvodini, kojima je sezonu donekle popravio suncokret. Ali, kako ističe Nandor Torma iz Mužlje, dobro je što je država pritekla u pomoć.

Osim već uobičajenih subvencija, naime, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sa 15 miliona dinara podstakao je proizvodnju meda u Vojvodini. U Zrenjaninu, lokalna samouprava prvi put izdvojila je tri miliona bespovratnih sredstava za nabavku novih pčelinjih društava i košnica. Pomoć je iskoristilo pedesetak pčelara, a maksimalno odobren iznos je 100.000 dinara. Akcija će biti nastavljena i dogodine.

– Primetna je ekspanzija pčelarstva. Mnogo mladih počinje ovim da se bavi, a Zrenjanin je jedan među malobrojnim gradovima prepoznao značaj pčelarstva i obezbedio podsticaje. Nadam se da će i ostale sredine slediti ovaj primer – kaže Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Med vrhunskog kvaliteta, na zrenjaninskom trgu, mogao je da se kupi od 700 do 1.000 dinara za kilogram. I pored loše godine, pčelari ističu da neće poskupeti, jer ima dosta zaliha, a na prodaju utiče i finansijska moć potrošača. Više ih zabrinjava to, što se pčelari sporo udružuju i što hronično izostaje organizovan otkup i nastup na stranom tržištu, u čemu vide budućnost.

Lažnja u teglama 

Pravoj poplavi meda lošeg kvaliteta na našim pijacama i u marketima, moraju se efikasnije suprotstaviti inspekcije i nadležni državni organi, poruka je sa 13. Festivala meda u Zrenjaninu.

Izvor: Večernje novosti

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor