Presjek sedmice 13.11-17.11.2017. GeaCentar(BIH)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem BIH tržištu za ovu sedmicu nije se mijenjala. Još uvijek se kukuruz vještački suv rinfuz, domaćeg porijekla nudi po nešto jačoj cijeni i do 0.35KM/kg+pdv, dok se kukuruz uvoznog porijekla nudio po nešto nižoj cijeni 0.325KM/kg+pdv.
Uvoz kukuruza obavlja se slabijim intenzitetom. Sa tržišta Srbije cijena je u blagom padu (uslovljena padom cijene na domaćem tržištu), pa kupci iz Bosne uglavnom čekaju stabilizaciju cijena. Početkom sedmice zabilježene su realizacije za vještački suv rinfuz rod 2017. po 150.00(SRB/BIH), do 18% vlage po 143.00(SRB/BIH). Sa tržišta Hrvatske zabilježene su realizacije za kukuruz vještački suv po 150.00Eur/t(HR/BIH).

PŠENICA

U sedmici iza nas, sistem GeaCentra ne bilježi promjene u cijeni pšenice. Pregovori za pšenicu domaćeg porijekla vođeni su po 0.315KM/kg+pdv. Sa tržišta Srbije ponude su pristizale po nešto jačim cijenama tako da su zvanične realizacije ove sedmice izostale. Iz Mađarske vozila se pšenica različitog kvaliteta. Zvanične realizacije za A kvalitet išle su po 167-172.00Eur/t, dok se B kvalitet trgovao na 157.00Eur/t (HU/BIH).

JEČAM

Na domaćem tržištu, zabilježen je blagi porast u cijeni ječma uvoznog porijekla, a kao razlog navodi se porast izvozne cijene. I pored porasta izvozne cijene uvoznici su i dalje zainteresovani za nabavku ječma iz Mađarske i Hrvatske. Početkom sedmice zvanične realizacije zabilježene su po 137-138.00Eur/t (HU/BIH), da bi se krajem sedmice za isti pregovarala cijena od 139-140.00Eur/t (HU/BIH). Sa tržišta Hrvatske manjak je operativne robe, ali se prema Bosni nudila cijena od 146.00Eur/t (HR/BIH).

SOJINA SAČMA

Cijena sojine sačme, 46% proteina Brazil rinfuz na domaćem tržištu bilježi pad, razlog je pad cijene u luci Kopar. Zvanične realizacija zabilježena je na 0.655KM/kg+pdv, dok su pregovori vođeni i na 0.645KM/kg+pdv.
Kada je riječ o uvozu sojine sačme u luci Kopar kao što je i navedeno, bilježi se pad cijene. U sistem su u toku sedmice pristizale ponude sojine sačme i na 301.00Eur/t (SLO/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Iako je slabija ponuda operativnog stočnog brašna, to nije uticalo na značajniju promjenu u cijeni. Sistem bilježi realizaciju za stočno brašno pšenično uvrećano po 0.22KM/kg+pdv.
Izvozne ponude stočnog brašna, tokom sedmice se nisu menjale. Sa tržišta Srbije zabilježene su zvanične realizacije po 105.00Eur/t(SRB/BIH).
Stočno brašno pšenično džakirano, iz Hrvatske nudi se takođe sa u manjim količinama i to po cijeni od 110.00 Eur/t(HR/BIH).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor