Skup organskih proizvođača u ponedeljak u Beogradu (SRB)

Okrugli sto pod nazivom “Primer dobre proizvođačke prakse – iskustvo organskog proizvođača” u organizaciji Nacionalnog udruženja „Serbia organika“ održaće se u ponedeljak, 4. decembra u prostorijama Privredne komore Beograda. Događaj se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u okviru projekta „Podržimo organsko“.

Srbija se još uvek ne može pohvaliti dvocifrenim rastom tržišta, ali je evidentno da se potražnja i ponuda povećavaju iz godine u godinu, istaknuto je u pozivu organizatora. Tu se dalje naglašava, da se prema podacima iz 2016. trenutno organska proizvodnja sprovodi na 14.359 ha, od čega najveću površinu obuhvata proizvodnja žitarica, zatim voća. Vrednost izvoza organskih proizvoda prema podacima Uprave carina je u 2016. godini iznosila nešto manje od 19 miliona evra. Domaći manji proizvođači nisu konkurentni na inostranom tržištu, koje zahteva stabilnu isporuku proizvoda u odgovaraćim količinama, ujednačenog kvaliteta, s jedne strane, a sa druge strane zbog nedostatka informacija o stanju i zahtevima na stranom tržištu i mogućim partnerima, zaključuju u udruženju “Serbia organika”.

Što se tiče lokalnog tržišta, uključujući promet na zelenim pijacama, ne postoji zvanična statistika. Iskustva malih proizvođača su pokazala da su zelene pijace od izuzetnog značaja za male proizvođače i potrebno je raditi na njihovoj održivosti, ali poslednjih godina su značajni kanali prodaje specijalizovane prodavnice kao i maloprodajni objekti većih trgovačkih lanaca.

Stoga je ovaj okrugli sto je idealna prilika da se čuje glas proizvođača i mogućnost da podele svoja iskustva ne samo u proizvodnji, već i u plasmanu proizvoda i izazovima u tržišnoj orjentaciji.

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u organskoj proizvodnji u mestu Taraš kraj Zrenjanina g -đa Gordana Šokšić će svima onima koje zanima da započnu organsku proizvodnju predstaviti svoja iskustva i upoznati prisutne sa izazovima, ali i prilikama i mogućnostima koje nudi organska proizvodnja u Srbiji.Biofarma Šokšić se od 2006. godine bavi proizvodnjom velikog broja vrsti povrća, voća kao i organskih jaja i pravi je primer uspešnog porodičnog poslovanja. Gazdinstvo je postiglo uspešan plasman prozvoda pa će uputiti prisutne i o aktuelnim mogućnostima za plasman i trendovima na domaćem tržištu organskih proizvoda.

Izvor: www.serbiaorganica.info

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor