Uz izbalansiranu ishranu, goveda neće imati problema zbog zime (BIH)

Ukoliko su farmeri pravilno pripremili objekte, a mliječna grla imaju izbalansiranu ishranu, tokom zime ne bi trebalo da bude oscilacija u proizvodnji mlijeka, rekao je Duško Komnenović iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Komnenović kaže da nakon prelaska sa zelene paše, tokom zime muznim grlima treba izbalansirana ishrana.

“Ako je stoka prije ulaska u štalu bila na zelenoj ispaši, obroci treba da sadrže silažu, sjenažu, koncentat i sijeno. Može se davati i zobena slama koja je dobra za varenje, utiče na pe-ha vrijednost buraga”, kaže on.

Prema njegovim riječima, farmeri poznaju svoja grla i mogu primijetiti ako grla nisu dobro prihvatila prelazak na zimsku ishranu.

“Farmeri to mogu pratiti po količini hrane koja ostaje, po konzistenciji izmeta i po dlaci. Ove godine zbog suše spremljena je nekvalitetna silaža pa se mora voditi računa o prisustvu mikotoksina”, naveo je Komnenović.

On kaže da mliječna grla bolje podnose niske nego visoke temperature.

“Farmeri su trebali prethodno, prije niskih temperatura temeljno očistiti objekte i dobro ih provjetriti. Nije potrebno posebno ušuškavati objekte i treba održavati optimalnu temperaturu u objektu od oko 15 stepeni Celzijusovih”, pojasnio je Komnenović.

Osim toga, naveo je on, farmeri treba da kontrolišu temperature u pojilicama, da ne dođe do smrzavanja i pucanja cijeva, a zbog toga i curenja vode.

Komnenović je naveo i da je potrebeno obezbijediti da grla u objektu imaju svjetlost 15 – 17 časova zbog čega tokom noći treba ostaviti prigušeno svjetlo.

Izvor: srna.rs

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor