Semberija: Do kraja godine isplata svih podsticaja iz agrarnog fonda (BIH)

Za podsticaj poljoprivredi u Semberiji ove godine iz Agrarnog fonda grada Bijeljina izdvojeno je 1,2 miliona maraka.

Do sada je proizvođačima isplaćeno 60 odsto podsticajnih sredstava kažu u Odjeljenju za poljoprivredu i najavljuju da će do kraja godine a po prijemu zahtjeva poljoprivrednika biti isplaćeno i preostalih 40 odsto sredstava iz lokalnog agrarnog budžeta. U ovoj godini predviđena su sredstva podrške stočarskoj i plasteničkoj proizvodnji u Semberiji, te navodnjavanju i podizanju novih zasada voća pa će u narednom periodu i uslijediti isplata novca na ime ovih stavki.

Tražili smo napominje Savić da agrarni budžet Bijeljine u narednoj godini bude teži za još 1,2 miliona maraka pa je kako ističe na Gradskoj Skupštini da li će se pristupiti povećanju sredsava podrške poljoprivredi ovog kraja. Ipak u pravilniku za podsticaje u narednoj godini naći će se jedna nova stavka.

“U narednoj godini usmjerićemo sve snage kako bi pomogli proizvođačima oko organizovanijeg otkupa i plasmana domaće robe na tržište”, napominje Savić podsjećajući da već ima proizvođača u Semberiji koji su se dobro organizovali zatvorivši tako lanac proizvodnje.

Jedan od prioritetnih zadataka ovog odjeljenja je i osnaživanje malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava. Pa tako stižu iz ovog Odjeljenja i ohrabrujuće vijesti za poljoprivrednike koji godinama vape za većom površinom obradive zemlje jer to im je kako su i ranije isticali najbitniji uslov za mogućnost širenja proizvodnje.

Sudeći po ovome, čini se da bi već naredne godine moglo biti više poljoprivrednika u Semberiji koji će biti u prilici da se ozbiljnije prihvate egzistencijalnog posla, te da dodatno unaprijede proizvodnju. U zakup će Javnim pozivom koji je u najavi biti ponuđeno oko 250 hektara zemlje u državnoj svojini.

Ove jeseni semberski ratari zasijali su za 10 odsto više oranica pšenicom u odnosu na prošlogodišnje sjetvene površine. Za prošlogodišnji prijavljeni rod proizvođačima su od pozajmice od 600.000 maraka isplaćeni obećani podsticaji za pšenicu od dva feninga. Ako budu raspolagali sredstvima ovu će stavku uvrstiti i u pravilnik za 2018- u godinu s obzirom da bi za ove namjene bilo neophodno obezbijediti dodatni iznos od oko 480.000 maraka, kažu u ovom Odjeljenju.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor