Sezona svinjokolja – obavezan pregled mesa (BIH)

Sa nešto hladnijim danima, počela je u Semberiji sezona svinjokolja, svjedoče o tome i do sada obavljene analize mesa u Veterinarskim ambulantama.

U ambulanti Veterinarske stanice Bijeljina samo proteklog vikenda pregledano je oko 130 uzoraka. U ovoj Veterinarskoj stanici očekuju da će posla tokom decembra biti više, s obziorm da mnogi domaćini očekuju još niže temperature kako bi se prihvatili velikog posla. Rezultati dosadašnjih trihinoskopskih pregleda pokazuju da ni u jednom uzorku nije utvrđeno prisustvo trihinele.

Bilo je slučajeva da su na pregled proizvođači donosili i pogrešne uzorke, napominju u ovoj Veterinarskoj stanici.

Ipak građani su obaveznoj kontroli svinjskog mesa pristupili dosta ozbiljnije, a dosta se poboljšala i slika na farmama svinja kada su u pitanju uslovi držanja, pa tako je i slučajeva trihinele sve manje na ovom području.

Analize mesa obavljaju se metodom kompresije i metodom digestije, pa je sve više onih koji se odlučuju upravo za ovu drugu.

Cijene trihinoskopskih pregleda mesa se u odnosu na prošlu godinu nisu mijenjale. Pa tako u svim Veterinarskim ambulantama  na području Semberije, cijena trihinoskopskog pregleda metodom kompresije košta 8 maraka, a metoda digestije košta 24 marake.

U ovoj laboratoriji prošle godine utvrđena je pozitivnost na trihinelu kod četiri divlje svinje i u mesu dvije domaće svinje. Za vrijeme tradicionalnog svinjokolja u Veterinarskoj stanici Bijeljina godišnje bude pregledano oko 5.500 uzoraka.

Izvor: ntvarena

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor