I šaran skuplji zbog suše (SRB)

Sezona je posta i posnih slava kada se u Srbiji, po pravilu, konzumira najviše ribe, a to znači i najviše posla za zaposlene u Ribarskom gazdinstvu „Ečka“ u Lukinom Selu, gde je u toku sezona izlova ribe.

Ovaj najveći slatkovodni ribnjak u državi naročito je poznat po takozvanom „ečanskom šaranu“, krupnoj ribi izuzetnog kvaliteta koja je svojevrstan brend u ribarstvu i koja je veoma tražena i cenjena na tržištu Srbije.

„Šarana će biti dovoljno na tržištu, bez obzira na poteškoće koje su nas pratile poslednje tri godine. Problem je bio u proizvodnji riblje mlađi koji se na kraju reflektovao na proizvodnju konzumne ribe. Poslednjih godina vladala je i velika suša, koja je ove godine, čini mi se, bila i najekstremnija“, kaže za „Dnevnik“ direktor Ribarskog gazdinstva „Ečka“ Dejan Zejak.

Zbog suše ovo preduzeće, od juna do kraja novembra, nije bilo u prilici da u svoje ribnjake iz obližnje Tise upusti maltene ni litar vode. U ribnjacima je zbog toga, u jednom trenutku, falilo i do 25 odsto vode. Stoga je zahvaljujući akumulacionom jezeru „Joca“, koje služi za sportski ribolov, osvežavana riblja mlađ u drugim jezerima, i to sistemom spojenih sudova. I sve to, po rečima Zejaka, reflektovalo se na proizvodnju.

„Ribnjak „Ečka“ je lane imao ukupnu godišnju proizvodnju od 1.200 tona ribe, a ove godine je to oko 750 tona. Slično je i u ostalim ribnjacima. To je dovelo do rasta cene ribe, koja je danas takva kakva je. Ona se kreće između 530 i 560 dinara u maloprodaji, dok je na veliko 440 dinara po kilogramu“, ističe Zejak.

On napominje da deo ribe na ovdašnje tržište dolazi iz izvoza, što domaćim ribnjacima, takođe predstavlja problem, jer je ta riba, koja je lošijeg kvaliteta, jeftinija od ovdašnje.

„Međutim, mi ne možemo da pariramo ni Česima, i Mađarima, ni Bugarima, zato što oni imaju stimulacije od svojih država za izvoz, po evropskim standardima. Stimulacije koje domaći proizvođači dobijaju od države su nedovoljne, a i dalje vlada crno tržište. Ribarstvo je trenutno, kako mi se čini, zadnja rupa na svirali kada je reč o srpskoj poljoprivredi“, smatra Zejak, dodajući da je Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ prošle godine u Bosnu izvezlo oko sto tona ribe, a u Makedoniju isto toliko.

Dobra vest je da Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ sarađuje sa velikim trgovačkim lancima, kao što je „Delez“, kome pruža i usluge prerade ribe, a od sledeće godine startovaće i saradnja sa komapnijom „Lidl“, koja u 2018. u isto vreme otvara brojne prodajne objekte u Srbiji, od kojih će jedan biti i u Zrenjaninu.

Inače, bez obzira na određene poteškoće, kvalitet ečanskog šarana ostao je isti kao i prethodnih godina, zbog posebnog načina ishrane. Tome doprinosi i ovdašnje podneblje koje pogoduje uzgoju ribe, s obzirom na to da tlo na kojem se nalaze ribnjaci nije muljevito, već ga karakteriše sitni tiski pesak. Stoga se ečanski šaran ne oseća na mulj i ima kvalitetno meso.

Izvor: Dnevnik

Foto: Ribnjak Ečka

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor