Presjek sedmice 11.12.-15.12.2017. GeaCentar (HR)

KUKURUZ
Cijena za kukuruz vještački suv rinfuz i pored slabije ponude na domaćem HR tržištu za ovu sedmicu stagnira. Ponuđači i dalje odlažu prodaju. Sistem GeaCentra zabilježio je realizacije na istočnim paritetima po 1.05Kn/kg+pdv, dok se na zapadnim paritetima pregovara i nešto veća cijena 1.08-1.11Kn/kg+pdv.
Cijena kukuruza u izvozu iz Hrvatske ostaje nepromijenjena, još uvijek nije konkurentna cijenama iz Srbije, tako da interesovanja za uvozom kukuruza sa ovog tržišta skoro da i nema.

PŠENICA
I dalje je pojačana potražnja za pšenicom na domaćem tržištu, cijena je imala tendenciju blagog rasta. Prema informacijama sa terena, kupci su za kvalitet 10.5-11% proteina spremni platiti cijenu do 1.15Kn/kg+pdv. Kada je riječ o izvozu, ovae sedmice je izostala ponuda pšenice prema Bosni.

JEČAM
Slabija ponuda ali i smanjena potražnja za ječmom na domaćem tržištu obilježile su prošlu sedmicu. Nasuprot situaciji na domaćem tržištu, u izvozu prema BIH vladao je veći interes u odnosu na prošlu nedelju. Razlog je niža cijena u odnosu na tržišta u okruženju. Zvanične realizacije početkom sedmice išle su po cijeni od 147.00Eur/t, dok se krajem sedmice stočni ječam tržio i na 152.00Eur/t(HR/BIH).

SOJINA SAČMA
Na domaćem HR tržištu, cijena sojine sačme, 46% proteina, Brazil, rinfuz za ovu sedmicu se nije bitnije mijenjala. Pregovori za istu, zavisno od pariteta vođeni su po 2,55-2,59Kn/kg+pdv.
Kad je riječ o uvozu, cijena sojine sačme 46% proteina, Brazil, rinfuz u luci Kopar je u padu. Kupcima se tako sojina sačma nudila od 320.00 Eur/t(SLO/HR).

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor