Presjek sedmice 11.12.-15.12.2017. GeaCentar (BIH)

KUKURUZ
Iako je tokom sedmice pojačana ponuda kukuruza, to se nije odrazilo na cijene u ponudi. Krajem nedelje zabilježen je blagi pad u cijeni. Početkom sedmice pregovarao se vještački suv kukuruz po 0.32KM/kg+pdv. Izvozne cijene vještački suvog kukuruza iz Srbije, u blagom su padu ove sedmice. Zvanične realizacije zabilježene su po cijeni od 143-144.00Eur/t(SRB/BIH). Kod kukuruza do 16% vlage cijena je ostala ne promijenjena, pa se isti pregovarao po 143.00 Eur/t(SRB/BIH). Cijena kukuruza u Hrvatskoj i Mađarskoj još uvijek nije konkurentna, tako da interesovanja za uvozom kukuruza sa ova dva tržišta skoro da i nema.

PŠENICA
Cijena i ponuda pšenice na domaćem tržištu za ovu nedelju stagnira. Slabije je interesovanje za kupovinom iste. Pojedini mlinovi još uvjek ne isporučuju brašno za Tursku. Pad cijene pšenice na SRB tržištu, odrazio se i na izvoznu cijenu pa se pšenica sa proteinima 11% krajem sedmice pregovarala i po 148.00Eur/t (SRB/BIH). U sedmici iza nas bilo je interesovanja za kupovinom nešto bolje pšenice sa tržišta Mađarske. Sistem bilježi pregovore za proteine 13.5%+ po 166.00-169.00Eur/t (HU/BIH).

JEČAM
Kada je u pitanju ječam, stočni rinfuz, ovogodišnji rod i dalje je slabija ponuda na domaćem tržištu. Kupci su se ječmom uglavnom snabdijevali iz uvoza. Na tržištu Mađarske nije zabilježena promjena, te se ječam trgovao od 144-146.00Eur/t (HU/BIH). Zbog povećane potražnje iz uvoza i smanjene ponude, cijena ječma sa HR tržišta je krajem nedelje bilježila porast . Zvanične realizacije početkom sedmice išle su po cijeni od 147.0Eur/t, dok se krajem sedmice trgovalo na 152.00Eur/t(HR/BIH).
Nasuprot HR tržištu, iz Srbije je zabilježena veća ponuda te je i cijena bilježila pad u odnosu na proteklu sedmicu, ali je zvanična realizacija izostala.

STOČNO BRAŠNO
Ovu sedmicu obilježio je daljnji rast cijene stočnog kao i smanjena ponuda. Pregovori za stočno brašno vođeni su po 0.23-0.256KM/kg+pdv, dok su zvanične realizacije zabilježene po 0.256KM/kg+pdv za FCO KUPAC, Trebinjska regija.
Kad je riječ o uvozu sa SRB tržišta bilježi se rast cijene, a kupci su dobijali ponude i do 120.00Eur/t(SRB/BIH).
Sa Hrvatskog trzišta zvanične realizacije zabilježene su po 115.00 Eur/t(HR/BIH).

SOJINA SAČMA
Na domaćem BiH trzištu zabilježen je pad cijene sojine sačme, 46% proteina, Brazil, rinfuz, uslovljen padom cijene u Kopru. Pregovori za istu su vođeni po 0,65KM/kg+pdv.
Kad je riječ o uvozu cijena sojine sačme 46% proteina, Brazil, rinfuz u luci Kopar je takođe u padu. Kupcima se sojina sačma nudila od 320.00Eur/t(SLO/BIH).

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor