Presek nedelje 25.12 – 29.12.2017. GeaCentar (SRB)

KUKURUZ

Poslednju nedelju 2017. godine obeležila je stagnacija cene kada je tržište kukuruza u pitanju. Tokom nedelje nije bilo značajniih dešavanja, kao i u prethodnom periodu. Ponuda, a isto tako i tražnja, je bila skromna, a trgovanje se odlaže za naradnu godinu. Kupci za kukuruz ove nedelje najčešće su bili domaći potrošači i trgovačke kuće. Izvoznici i dalje nisu bili zainteresovani za kupovinu po trenutnim tržišnim cenama.

PŠENICA

Ponuda i cena pšenice je stagnirala. Sistem beleži malu količinsku realizaciju za SRPS kvalitet. Cena pšenice u ponudi razlikovala se u zavisnosti od pariteta i kvaliteta. Kupci ove nedelje bili su domaći mlinovi i regionalni izvoznici.

SOJA

Interesovanje kupaca za sojom i dalje je svedeno na minimum, cena nastavlja da beleži pad. Sa druge strane, zbog kraja godine i predstojećih praznika ponuđači su slabije izlazili sa ponudama, pa je tokom nedelje zabeležena znatno manja količinska ponuda soja zrna.

SOJINA SAČMA

I ove nedelje, Sistem nastavlja da beleži pad cena sojine sačme. Dobra ponuda operativne robe, slabo interesovanje kupaca, kao i kraj godine svakako su najveći uzročnici pada cena na tržištu.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Ni ove nedelje nije bilo bitnijih promena na tržištu suncokretove sačme. Kupci su se u prethodnom periodu u glavnom obezbedili potrebnim količinama za kraj godine.

STOČNO BRAŠNO

U nedelji za nama nije bilo bitnijih promena kada je u pitanju pšenično stočno brašno. Cena je stagnirala, a ponuda je zadovoljavala potrebe kupaca. Interesovanje za kukuruznim stočnim brašnom je i ove nedelje izostalo. Sistem nije beležio realizacije.

MINERALNA ĐUBRIVA

U toku nedelje krenula je dugo očekivana proizvodnja u pančevačkoj fabrici đubriva. Trgovci su izašli sa akcijskim cenama SAN 25/1, KAN 25/1 i UREA 20/1 koje su važile do kraja radne nedelje. Prema informacijama sa terena, pančevačke formulacije će biti operativne posle praznika. U toku nedelje operativan je bio samo SAN Pančevo 25/1 utovar u Staklari.

Cene mineralnih đubriva bile su više manje stabilne, jedino su neke NPK formulacije beležile blagi pad cene. I ove nedelje upit za kupovinom đubriva bio je slab.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor