Presjek nedelje 25.12.-29.12.2017. godine GeaCentar (BIH)

KUKURUZ
Ponuda kukuruza ostala je na istom nivou kao i prošle sedmice. S obzirom da je i kraj godine, uglavnom se isporučivala roba koja je ranije dogovorena. Cijene su stagnirale.
Uvoz kukuruza takođe se obavljao slabijim intenzitetom, zabilježena je slabija potražnja. Sa tržišta Srbije zabilježene su zvanične realizacije za kukuruz vještački suv rinfuz po 144.00Eur/t(SRB/BIH).
Ponuda kukuruza iz Hrvatske je smanjena, cijene su nekonkurentne u odnosu na tržište Srbije.

PŠENICA
Nešto veća potražnja pšenice u odnosu na predhodni period obilježila je nedelju koja je iza nas. Pregovori za stočnu pšenicu domaće proizvodnje išli su po cijeni od 0.305KM/kg+pdv. Pšenica mlinskog kvaliteta se uvozila sa SRB tržišta. Zvanična realizacija zabilježena je na 151.00Eur/t (13%pr., 27%gl.), dok se za pšenicu nešto slabijeg kvaliteta (12%pr., 25%gl.) pregovarala cijena od 150.00Eur/t (SRB/BIH).

JEČAM
Kada je u pitanju ječam, ponude su uglavnom pristizale sa tržišta Hrvatske. Ponudjene cijene išle su od 151-156.00Eur/t u zavisnosti od pariteta. Zbog predstojećih novogodišnjih praznika, kupci odlažu kupovinu za prve radne dane naredne godine.

SOJINA SAČMA
Cijena sojine sačme, 46% proteina, Brazil, rinfuz na domaćem tržištu tokom sedmice ostala je nepromijenjena. Sistem GeaCentra bilježi zvaničnu realizaciju po 0.705KM/kg+pdv (Trebinjska regija). Tokom sedmice cijena sojine sačme u luci Kopar nije se mijenjala. U Sistem su pristizale ponude od 317.00Eur/t (SLO/BIH).

STOČNO BRAŠNO
Daljnji rast cijene stočnog brašna, uslovljen manjkom operativne robe, zadržao se i ove sedmice. Sistem GeaCentra tokom sedmice zabilježio je zvanične realizacije po 0.240-0.242KM/kg+pdv, dok su pregovori bili i po 0.275KM/kg+pdv u zavisnosti od količine i kvaliteta stočnog brašna. Kada je riječ o uvozu, manjak operativnih količina zadržao se i ove sedmice. Tokom sedmice izostale su realizacije u uvozu.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor