Pad cena ulja, mlečnih proizvoda i šećera u svetu

Rim – Svetske cene hrane su opale u decembru, predvođene oštrim padom cena biljnih ulja, mlečnih proizvoda i šećera.
To pokazuje izveštaj Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), objavljen na veb sajtu te agencije Ujedinjenih nacija sa sedištem u Rimu.
FAO-v indeks, koji meri mesečne promene svetskih cena u korpi osnovnih prehrambenih proizvoda u kojoj su žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer, iznosio je u decembru 169,8 poena, što je za 3,3 posto manje nego u novembru.
Međutim, prosečan indeks svetskih cena hrane za 2017. godinu iznosio je 174,6 poena i veći je za 8,2 procenta nego godinu ranije, što je najviši godišnji prosek od 2014. godine.
Mlečni proizvodi su u decembru pojeftinili za 9,7 odsto, pošto su visoke izvozne zalihe i prigušena tražnja izvršili pritisak na globalne cene obranog i punomasnog mleka u prahu, kao i na cene sira i putera. Ipak, podindeks za celu 2017. godinu je viši za 31,5 posto nego prethodne godine.
Zbog pada cene palminog ulja usled nagomilanih zaliha u Maleziji i Indoneziji, FAO-v indeks cena biljnih ulja se supstio u decembru za 5,6 odsto u odnosu na novembar. To je dovelo do pritiska i na kotacije sojinog ulja na tržištima. Podindeks za ovu kategoriju namirnica za celu prošlu godinu je za 3,0 procenta veći nego u 2016.
Šećer je takođe zabelezio pad cene od 4,1 odsto u decembru u odnosu na prethodni mesec zbog sezonskih faktora i očekivanog velikog viška u ovoj godini. Cena šećera je lani pala za 11,2 posto u proseku u poređenju sa prethodnom godinom, uglavnom zbog izuzetno dobre žetve u Brazilu, vodećem svetskom proizvođaču.
U decembru je indeks globalnih cena žitarica ostao nepromenjen treći mesec uzastopno, pri čemu su međunarodne cene pšenice oslabile dok su cene kukuruza i pirinča ojačale. Kad je reč o celoj godini, indeks je u porastu za 3,2 odsto u odnosu na 2016., dok je za 37 odsto u padu u odnosu na maksimalni nivo iz 2011. godine.
Konačno, FAO-v indeks cena mesa je prošlog meseca blago opao, pošto je obilna ponuda izvršila pritisak na cene goveđeg mesa u svetu. U prošlog godini, ovaj podindeks je zabeležio devetoprocentni rast u odnosu na nivo iz 2016. godine.

Izvor: B92

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor