Agrokor: Poljoprivreda i prehrana su u plusu (HR)

Izvanredna uprava Agrokora u novom mjesečnom izvješću istaknula je kako je nastavljen pozitivan trend poslovnih rezultata i daljnje financijsko i operativno restruktuiranje Agrokora i povezanih kompanija.

Naglašava se kako su poslovne grupe prehrana i poljoprivreda u prvih 11 mjeseci prošle godine nastavile s realizacijom solidnih poslovnih rezultata i ostvaruju pozitivan operativan rezultat, dok maloprodaja i veleprodaja, u kojima je nastavljeno troškovno restrukturiranje, i dalje bilježe negativnu EBITDA-u.

Restrukturiranje

Maloprodaja i veleprodaja, koji uključuju rezultate Konzuma u Hrvatskoj i BiH, Tiska i Velpro-centra, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine imali su prihod od 13,42 milijarde kuna, dok je EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) bila negativna, 149 milijuna kuna.

– Maloprodaju i veleprodaju u studenome obilježili su relativno dobri rezultati. Konzum kao najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj ostvario je bolje rezultate u odnosu na očekivanja po svim pozicijama poslovanja, prihod, marža, broj kupaca, trošak i EBITDA, što je sve rezultat intenzivnog rada u prethodnim mjesecima, ističe se u izvješću izvanredne uprave. Procjenjuje se da je Konzum d.d. u prvih jedanaest mjeseci ostvario prihod od 8,09 milijardi kuna i EBITDA-u od 113 milijuna kuna. “U studenome su došli do izražaja napori iz prethodnih mjeseci, što je vidljivo kroz nekoliko parametara koji pokazuju pozitivan trend u poslovanju pa su tako i prihodi i EBITDA iznad očekivanja”, navodi se u osvrtu na poslovanje Konzuma. Izvanredna uprava dodaje i kako je realizacijom prihoda na većoj razini od očekivane znatno umanjen pad iz prethodnog razdoblja. “Na tragu Konzuma je i poslovanje Tiska koji je proširio svoju ponudu s novim asortimanom što je dovelo do bolje brutomarže i EBITDA-e”, navodi se u izvješću. Tisak je, naime, u prvih jedanaest mjeseci lani ostvario prihod od 1,87 milijardi kuna, dok mu je EBITDA bila negativnih 37 milijuna kuna. Do kraja studenoga ostvarena je glavina mjera restrukturiranja Tiska započetih u lipnju, poput zatvaranja neprofitabilnih prodajnih mjesta i gašenja neprofitabilnih poslovnih aranžmana. Sljedeći koraci bit će usmjereni na finaliziranje unaprjeđivanja u logistici te ostvarivanje većih prihoda i brutomarže, najavljuje se.

Rekordi Jamnice

Poslovna grupa prehrana, u kojoj je ukupno devet tvrtki, ostvarila je u jedanaest mjeseci 7,57 milijardi kuna prihoda i EBITDA-u od 1,04 milijarde kuna. “Kompanije iz Poslovne grupe prehrana nastavljaju s realizacijom solidnih poslovnih rezultata u prvih jedanaest mjeseci 2017. Prihodi od prodaje u studenome su rasli u skladu s očekivanjima, kao rezultat kontinuirane optimizacije i prilagodbe novoj tržišnoj situaciji. Operativna dobit (EBITDA) ostvarila je rezultat u skladu s očekivanjima za studeni”, stoji u izvješću. Jamnica je, primjerice, u studenome nastavila trend rekordnih rezultata, a po preliminarnim rezultatima u prvih je jedanaest mjeseci ostvarila prihod od 1,22 milijarde kuna i EBITDA-u od 297 milijuna kuna. Ledo je u tom razdoblju ostvario 999 milijuna kuna prihoda i operativnu dobit od 197 milijuna kuna.

Poslovna grupa poljoprivreda, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina, u prvih jedanaest mjeseci ostvarila je kumulativni prihod od 2,54 milijarde kuna i operativnu dobit od 283 milijuna kuna. Belje je u tom razdoblju ostvarilo prihod od 1,18 milijardi kuna i EBITDA-u od 182 milijuna kuna. Prihod PIK-a Vinkovci u jedanaest je mjeseci iznosio 350 milijuna kuna, uz EBITDA-u od 32 milijuna kuna, dok je prihod Vupika iznosio 297 milijuna kuna, a EBITDA 51 milijun kuna. “U Poslovnoj grupi poljoprivreda u studenome se posebno ističe rast prihoda od prodaje PIK-a Vinkovaca, zbog povećanja prodaje prasadi i junećeg mesa, ratarskih proizvoda i boljeg prinosa šećerne repe od očekivanog”, navodi se.

Izvor: glas-slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor