Sajam pirotske peglane kobasice (SRB)

Ova gastronomsko-turistička manifestacija biće održan 27. i 28. januara u hali Kej u Pirotu.
Peglana kobasica pravi se tokom zime, od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade.
Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom, kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.
Sajam organizuju Turistička organizacija Pirota i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, a pod pokroviteljstvom Grada Pirota.
Direktor Turističke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov izjavio je agenciji Beta da je prijavljeno 40 proizvođača peglane kobasice, dvadesetak vinarija i 20 proizvođača sira i kačkavalja.
– Novina od prošle godine je da će svaki proizvod biti jasno obeležen markicom i QR kodom, odnosno imaće jasno obeležje da je prošao sve analize. Samo oni proizvođači koji imaju ove markice biće u mogućnosti da izlažu svoje proizvode i da se takmiče – rekao je Zlatkov, dodajući da za Sajam postoji veliko interesovanje ne samo iz mnogih gradova Srbije, nego i iz susedne Bugarske i Makedonije.

Izvor: eKapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor