Uredba o izvozu voća i povrća u Rusiju (SRB)

Vlada Srbije donela je uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju, kojom se propisuje evidencija izvoznika voća i povrća u svežem stanju sa visokim fitosanitarnim rizikom, njihove obaveze kao i potrebna dokumentacija za evidentiranje, objavljeno je danas na Internet sajtu Vlade.
Prema uredbi, koju je Vlada usvojila na sednici u četvrtak, u evidenciju izvoznika može biti upisano pravno lice koje ima u vlasništvu ili u zakupu hladnjaču kapaciteta najmanje 500 tona za voće i 200 tona za povrće.
Uslov je i da firma ima sopstvenu ili ugovorenu proizvodnju voća i povrća, prostor za klasiranje i pakovanje, za fitosanitarni pregled, sa radnim stolom i osvetljenjem, kao i zaposleno stručno lice odgovorno za zaštitu bilja, koje ima visoko obrazovanje poljoprivredne struke.
Prema uredbi, svaku pošiljku voća i povrća poreklom iz Srbije koja se izvozi u Rusiju mora da prati fitosanitarni sertifikat i deklaracija o bezbednosti prehrambenih proizvoda biljnog porekla.
Drveni materijal za pakovanje deblji od šest milimetara mora biti tretiran i označen u skladu sa Uredbom o uslovima za tretiranje i obeležavanje drvenog materijala i u skladu sa međunarodnim standardom za fitosanitarne mere ISPM 15.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor