Presek nedelje 05.02 – 09.02.2018. GeaCentar (SRB)

KUKURUZ

Tokom nedelje u Sistem je pristizala veća ponuda kukuruza, što je uticalo na pad cene u ponudi i realizaciji.
Početkom nedelje, u zavisnosti od pariteta, veštački suv kukuruz se nudio i do 17.00 din/kg+PDV ali pomenuta cena nije naišla na odaziv kupaca. Strukturu kupaca nedeljama unazad čine domaći prerađivači,trgovačke kuće i izvoznici u zemlje regiona.

PŠENICA

Sve veća ponuda pšenice na tržištu, i konstantno smanjena zainteresovanost kupaca, neminovno podstiče dalji pad cene pšenice. Malobrojni kupci su, za razliku od višemesečne prakse, najviše bili zainteresovani za pšenicu SRPS kvaliteta. Kupci ove nedelje bili su mlinovi i regionalni izvoznici.

SOJA

I dalje velika ponuda vrši pritisak na cenu, tako da je zrno soje i ove nedelje u padu. Malobrojni kupci soje ove nedelje bili su domaći prerađivači i domaći trgovci.

SOJINA SAČMA

I u nedelji za nama izuzetno je slabo interesovanje kupaca za sojinom sačmom. Kupcima su na raspolaganju domaća i uvozna sojina sačma, a cene su, u odnosu na prethodnu nedelju, uglavnom stagnirale.

SUNCOKRETOVA SAČMA

I pored toga što je na tržištu i dalje smanjeno interesovanje kupaca za suncokretovom sačmom, cene u ponudi i realizaciji su se zadržale na prošlonedeljnom nivou. Ove nedelje beležimo trgovanje zrenjaninskom sačmom.

STOČNO BRAŠNO

Tokom nedelje cena pšeničnog stočnog brašna je bila stabilna. Ponuda je zadovoljavala potrebe kupaca. Iako je cena u ponudi za džakirano stočno brašno išlo i do 14.50 din/kg+PDV, pomenuta cena nije naišla na odaziv kupaca.

MINERALNA ĐUBRIVA

I ove nedelje je interesovanje kupaca bilo usmereno na azotna mineralna djubriva. Tražnje je bilo za SAN, KAN, UREA i AN, te su se i realizacije odnosile na ove formulacije.
Što se tiče cena, sistem beleži blagi pad cene za pančevački SAN, rusku UREU i ruski AN. U fabrici đubriva u Pančevu tovari se SAN kao i KAN čija isporuka ide slabijim tempom.

Za više informacija pozovite GEA AGRONET: 021/21 55555

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor