Presjek sedmice 05.02 – 09.02.2018. GeaCentar (BIH)

KUKURUZ

Cijena kukuruza na domaćem BiH tržištu i dalje je stabilna. Nije bilo promijena ni ove sedmice. Takođe je vladalo slabije interesovanje za uvozom. Prošlonedeljni pad cijene kukuruza na SRB tržištu, i sve veća ponuda, doveli su do pada cijene istog u izvozu. Zvanične realizacije za vještački suv kukuruz, početkom sedmice zabilježene su po 143.00Eur/t(SRB/BIH), sredinom sedmice na 142.00Eur/t (SRB/BIH), da bi kraj sedmice dočekali sa pregovorima za isti kukuruz po 141.00Eur/t (SRB/BIH). Sa tržišta Hrvatske i Mađarske cijena kukuruza je i dalje stabilna.

PŠENICA

Kada je u pitanju merkantilna pšenica, cijena na domaćem tržištu bilježila je blagi pad.Pšenica sa SRB tržišta takođe,bilježi pad cijene. Razlog pada cijene je sve veća ponuda pšenice različitog kvaliteta a slabije interesovanje za kupovinom iste.Pregovori za pšenicu (pr 12-12.5%, gl 24-26%) početkom sedmice vođeni su po cijeni od 149-150.00Eur/t (SRB/BIH), dok je za isti kvalitet krajem sedmice zabilježena zvanična realizacija po 147.00Eur/t (SRB/BIH). Zvanična realizacija za pšenicu stočnog kvaliteta zabilježena je po 143.00Eur/t (SRB/BIH). Pšenica sa tržišta Mađarske ide ustaljenim intenzitetom. Cijena nije bilježila promjenu, a vozi se uglavnom pšenica A kvaliteta. Pregovori na terenu zabilježeni su po cijeni 172.00Eur/t, kvalitet A1 (HU/BIH).

JEČAM

Cijena ječma nije bilježila promjenu. Trgovina ide ustaljenim intezitetom. Cijene iz uvoza su gotovo izjednačene na većini tržišta pa se tako trgovalo i sa tržišta Hrvatske, Mađarske i Srbije. Zvanične realizacije zabilježene su po cijeni od 150.00Eur/t (SRB/BIH), i na 154.00 I 155.00Eur/t (HR/BIH). Kada je u pitanju tržište Mađarske, zvanične realizacije zabilježene su po 147.00Eur/t (HU/BIH).

SOJINA SAČMA

Cijena sojine sačme Bimal rinfuz, za ovu sedmicu bilježi blagi pad. Ponude koje kupci dobijaju idu do 0.709KM/kg+pdv. Kada je riječ o sojinoj sačmi Brazil na domaćem tržištu zvanična cijena u ponudi stagnira. Na osnovu informacija sa terena kupcima se ista nudila I pregovarala po 0.665KM/kg+pdv. Izvozna cijena sojine sačme iz luke Kopar, nije se mijenjala. Kupci su ponude dobijali i po325.00Eur/t (SLO/BIH).

STOČNO BRAŠNO

Veća ponuda stočnog brašna obilježila je ovu sedmicu, a samim tim I blagi pad u cijeni. Sistem GeaCentra tokom sedmice bilježi zvanične realizacije po cijeni od 0.227KM/kg+pdv, kao i pregovore na terenu po 0.239-0.25KM/kg+pdv u zavisnosti od količine i kvaliteta. Cijene stočnog brašna iz uvoza stagniraju, a zbog povoljnije cijene na domaćem tržištu, interesa za uvozom skoro da i nema. Zvanična realizacija sa tržišta Hrvatske zabilježena je po 120.00Eur/t (HR/BIH).

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor