Presjek sedmice 05.02 – 09.02.2018. GeaCentar (HR)

KUKURUZ

Cijena kao i ponuda kukuruza na tržištu Hrvatske zadržala se na prošlonedeljnom nivou. Prema informacijama sa terena na istočnim paritetima Hrvatske kukuruz se pregovara po cijeni od 1.03-1.05Kn/kg+pdv. Sustav GeaCentra na zapadu, bilježi zvanične realizacije po 1.10Kn/kg+pdv. U izvozu prema Bosni, nudio se kukuruz po 150.00Eur/t(HR/BIH), ali zbog povoljnije cijene u okruženju i pada cijene na tržištu Srbije, realizacije iz Hrvatske nisu zabilježene.

PŠENICA

Sedmicu iza nas obilježila je pojačana tražnja za pšenicom sa proteinima oko 11%, i dalje je aktuelan izvoz iste. Proizvođači za ovaj kvalitet uglavnom traže cijenu od 1.15Kn/kg+pdv i više. Sistem bilježi zvaničnu trgovinu za pšenicu sa proteinima 11-12.7% po 1.15Kn/kg+pdv kao i pregovore za stočnu pšenicu po 1.06Kn/kg+pdv. U izvozu prema Bosni ovu sedmicu izostala je ponuda.

JEČAM

Nije zabilježena promjena u cijeni ječma na tržištu Hrvatske. Zbog povoljnije cijene, vlada interesovanje za uvozom ječma sa tržišta Mađarske, te je tako zabilježena realizacija po cijeni od 147.00Eur/t (HU/HR).
Kada je u pitanju izvoz, cijena se nije bitnije mjenjala.Zvanična realizacija zabilježena je po cijeni od 154.00Eur/t i 155.00Eur/t (HR/BIH).

STOČNO BRAŠNO

I pored manjka operativne robe, cijena stočnog brašna,dzakiranog nije bilježila promjenu na domaćem tržištu. Tokom sedmice zvanična trgovana cijena zabilježena je po 1.08Kn/kg+pdv, dok su pregovori za isto išli i do 1.10Kn/kg+pdv. Cijena stočnog brašna u izvozu prema Bosni stagnira. Zvanična realizacija zabilježena je krajem sedmice po 120.00Eur/t (HR/BIH)

SOJINA SAČMA

Sojina sačma 46% proteina Brazil, rinfuz nije bilježila promjenu u cijeni. Pregovori na terenu zabilježeni su po cijeni od 2.47-2.52Kn/kg+pdv za fco kupac. Kada je riječ o izvoznoj cijeni, takođe nije zabilježena promjena.Ponude su išle i do 339.00Eur/t (SLO/EU).

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor