Temperature u plusu pogoduju stočarima (SRB)

Za razliku od prošle zime, kada je Stara planina gotovo dva meseca bila pod dubokim snegom i sa danonoćnim temperaturama ispod nule, situacija je ove godine – bar kada pitate stočare – potpuno drugačija i naročito pogoduje onima koji zbog sušnog leta ili iz nekih drugih razloga nisu mogli da pripreme dovoljno sena. Topli dani sa mnogo sunca im omogućavaju da tokom dana na po nekoliko sati puštaju stoku na ispašu, pa tako štede na hrani i spokojnije čekaju proleće.

– Lanjske zime stoka iz obora nije puštana gotovo dva meseca, jer je zima bila sve “okovala”. Pritom, najniže temperature su bile baš u sezoni jagnjenja, pa niko nije smeo da rizikuje… Tokom prošlog januara, zbog snega do kolena, mnogi su jedva pratili staze kako bi stigli do udaljenih pojata i štala. Tada je hrana išla “kao alva”, a sada je sve drugačije i već oko 10 sati, kada sunce sa pašnjaka “skine” inje, stoka može da izađe na livade i napase se suve trave. To znači da štedimo seno, a za prihranu koristimo kukuruz ili žito. Sve u svemu, deo skromnih zaliha će preteći za sledeću godinu, pod uslovom da je seno lepo spakovano i pokriveno, ili balirano. Ako nije, zahvati ga plesan i više nije za upotrebu – objašnjavaju Ljubomir Kostadinović i Svetomir Stojanović iz srednjovisočkog sela Pokrevenik.

Tokom toplih dana, kada dnevne temperature premaše desetak stepeni, ovce manje jedu, a odgovara im i izlazak na svež vazduh – posebno ako zimuju u niskim i zagušljivim štalama.Još veće uštede, saznajemo, postižu se kod koza koje ovde nazivaju i sirotinjskim kravama. Kako kažu ovdašnji ljudi, ove životinje po čitav dan mogu da brste po obližnjim grabovim šumama koje su kao stvorene za njih, pa otuda u svakom staroplaninskom stadu poslednjih godina ima i po nekoliko koza. Jer, prohtevi su im znatno skromniji, a daju više mleka, pa ima i domaćina koji su se odlučili samo za njihov uzgoj – pronašavši računicu u plasmanu i preradi kozjeg mleka.

Izvor: večernje novosti

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor