Najvažniji posao za vinogradare zbog blage zime ove godine počeo ranije (SRB)

Pod budnim okom Vladimira Čolovića, rukovodioca plantaže, ovih dana privodi se kraju važan posao – rezidba čokota u vinogorju kruševačkog “Rubina”. Ovaj vinograd već “živi” vrlo uspešno na zaravni pod nazivom Hektari, na Karađorđevom brdu iznad Paraćina, a zahvaljujući takozvanoj ruži vetrova – dobrom provetravanju – prinos grožđa uvek je dobar, a rod kvalitetan.

Stručnjaci ističu da je rezidba osnovna operacija u vinogradarstvu i da je obavljaju ljudi koji osim teorijskog znanja imaju i dugogodišnje iskustvo. A takav je slučaj upravo sa paraćinskim sezoncima, njih dvadesetak, čiji rad prate i tri stalno zaposlena radnika “Rubina”.

– Sa rezidbom smo krenuli ranije, jer je površina veća, 82 hektara, a posao se mora završiti na vreme. Uvek angažujemo ovdašnju radnu snagu za razliku od, recimo, susednog Dobričeva, gde su radnici uglavnom iz Leskovca i ostalih južnih krajeva – ističe Čolović.

Zemljište, ističe ovaj vinogradarski stručnjak, najbolje odgovara frankovki, pa prinos bude desetak tona po hektaru. Očekuje da i ove jeseni rod bude dobar, jer nije bilo oštrih mrazeva koji mogu da naškode lozi.

Plantaža se nalazi na zakupljenom državnom poljoprivrednom zemljištu, a naredne godine “Rubin” planira proširenje proizvodnje za još pedesetak hektara.

Izvor: Večernje novosti

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor