Voćarska rejonizacija osnova i za zaštitu voća od izmrzavanja (SRB)

Zbog blage zime postoji realna opasnost od izmrzavanja voća u narednom periodu. Najbolja preventiva je izbor odgovarajuće voćne vrste za svaki rejon. Zato stručnjaci podsećaju proizvođače da država neće podsticati one voćare koji podižu zasade van odgovarajućih terena.

Koliko je ova zima specifična i topla, najbolje ilustruju reči profesora na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu Zorana Keserovića.

“Ove godine imamo situaciju koja se nije desila od kada radim, odnosno 30 godina. Imali smo toplo vreme u prvoj dekadi januara. Temperature su se tada kretale između 16 i 18 stepeni. Sigurno da su te visoke temperature uticale da dođe do ubrzane faze organogeneze, odnosno bržeg obrazovanja cvetnih začetaka u generativnim pupoljcima. Čim su generativni pupoljci na višem stepenu razvoja, oni su daleko osetljiviji na pojavu niskih temperatura,” objašnjava Keserović.

Postoje mnoge tehnike za smanjenje uticaja mraza na voćke. Međutim, osnova je preporučeni izbor voćne vrste za određeni rejon, upozorava Keserović. On podseća da će od toga zavisiti i podsticaji države.

“Dobro je da se sada radi voćarska rejonizacija Srbije. Za tri godine moramo tačno da odredimo koji su to agro-ekološki uslovi najbolji za pojedine voćne vrste, sorte, klonove i koje podloge treba koristiti. To će biti preporuka na osnovu koje će resorno ministarstvo davati podsticaje. To ne znači da proizvođači neće moći u ravnici da sade breskvu i kajsiju. Međutim, oni će tada dobiti male ili neće dobiti nikakve podsticaje od države”, upozorava Keserović.

Prema rečima profesora Zorana Keserovića, sve više voćara traži savet koje voćne vrste da gaje na svojim posedima. On zaključuje da je i dalje najviše zainteresovanih za zasade jabuke, trešnje, borovnice ali i lešnika.

Izvor: RTV

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor