Semberski poljoprivrednici još čekaju na zakup zemlje u državnoj svojini (BiH)

Semberski poljoprivrednici još uvijek čekaju na objavljivanje Javnog poziva za dodjelu poljoprivrednog zemljišta koje je u svojini Republike ,a nalazi se na području Grada.

Kako kažu još jedna proizvodna sezona je počela a od sigurnog zakupa ništa. Da bi širili ali i održali proizvodnju godinama unazad vape, nedostaju im obradive površine, pa su prinuđeni da zemlju traže u zakup od privatnih lica kako bi ostvarili plan proizvodnje. Priznaju, malo je onih s kojima su uspjeli sklopiti ugovor o zakupu koji im kasnije garantuje pravo na podsticajna sredstva resornog ministarstva.

Godinama unazad prinuđeni su tvrde poljoprivrednici da licitiraju cijenom zakupa, kako bi došli do obradive zemlje.

Prema evidenciji Agencije za agarana plaćanja Bijeljina je lokalna zajednica sa najvećim brojem poljoprivrednih proizvođača podsjećaju u Udruženju poljoprivrednih proizvođača sela Semberije ali tvrde da uprkos tome raspolažu malim zemljišnim posjedom.

Poljoprivrednici izražavaju sumnju da nadležni još uvijek nisu utvrdili koja bi površina i koja bi zemlja trebalo da bude predmet dodjele u zakup.

U Odjeljenju za poljoprivredu kažu da zabune oko površine zemlje koja će biti ponuđena u zakup nema, što napominju potvrđuje Rješenje resornog ministarstva od 31. januara ove godine.

Ako će u zakup biti ponuđeno samo 2.300 dunuma, bolje da se u to ne ide, kažu semberski ratari, pa predlažu da komisije još jednom prečešljaju teren.

Što se poljoprivrednika tiče, prečešljali su kažu uslove koji su predviđeni Javnim pozivom za dodjelu zemljišta u zakup, pa zaključuju, male su šanse da se kasnije prema tome izvrši pravilan odabir među potencijalnim zakupcima državne zemlje.

Uslove o dodjeli zemljišta u zakup koje se nalazi na teritoriji Grada Bijeljina, a u svojini je Republike Srpske propisao je Pravilnik resornog ministarstva, potvrdili su nam u gradskom Odjeljenju za poljoprivredu.

Cilj nam je da ovim legalizujemo postupak zakupa zemljišta koje se nalazi u državnoj svojini napominje Savić.

Odluka o raspisivanju javnog poziva o dodjeli državne zemlje u zakup skinuta je sa dnevnog reda Skupštine na posljednjem zasijedanju kako bi se prema riječima nadležnih u Gradskoj upravi korigovali uslovi koji su bili prethodno predviđeni ovim javnim pozivom.

Nakon što dodatno usaglase stavove sa Udruženjima poljoprivrednika na području Semberije, Odluka o raspisivanju javnog poziva o dodjeli zemljišta biće ponovo proslijeđena u Gradski Parlament, pa bi se pred odbornicima trebala naći već na narednom zasijedanju potvrđeno nam je u Odjeljenju za poljoprivredu Grada Bijeljina.I dok čekaju usvajanje pomenute Odluke u Skupštini i dodjelu zemlje u zakup poljoprivrednici zaključuju da će ovog ljeta imati jednu brigu manje. Čini se da će javni poziv o dojeli sredstava za nabavku opreme za navodnjavanje koji je raspisalo resorno ministarstvo biti uspiješno realizovan.

Ipak, sve se kažu vrti oko poljoprivrednog zemljišta, bez kojeg je napominju uzalud ulaziti u nabavku radne mehanizacije, sistema za navodnjavanje pa tako i razmišljati o širenju poljoprivredne proizvodnje.

izvor: NTV Arena

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor