Dan svinjara na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu (SRB)

Na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, danas, 13. februara održan je stručni skup “Dan svinjara”. Organizator i domaćin skupa je departman za stočarstvo. Glavni cilj ove manifestacije jeste da se daju odgovori na mnogobrojna pitanja o savremenoj svinjarskoj proizvodnji.

Prvi na skupu je govorio dr. Budimir Plavšić, načelnik odeljenja za zdravstenu zaštitu dobrobiti životninja, koji je govorio o temi na kojoj je i doktorirao pre 15 godina, a to su rezultati u sprovođenju programa iskorenjivanja klasične kuge svinje. Teme kojih se dotakao u okviru svog izlaganja su stalne i česte teme farmera: proizvodnja svinja u Srbiji, potrošnja svinjskog mesa, kao i analize trenutne situacije i jačanje svesti i prenošenje znanja. Glavna tema o kojoj je bilo reči je iskorenjivanje klasične kuge svinje. Pitanje o kome je diskutovao sa prisutnima jeste za ili protiv vakcinacije svinja u ovoj godini.

Nakon Plavšića, prisutnima se obratio Milorad Malić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. On je istakao aktuelne konkurse Pokrajinskog sekretarijata i pozvao prisutne da učestvuju na konkursima.

Oliver Stanković diplomirani inžinjer, direktor Patent istraživačko-edukativnog centra, predstavio je staru kompaniju sa novim imenom “EDUfarm”, koja predstavlja nove mogućnosti i moderne načine upravljanja farmama.

Docent doktor Mirko Ivković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu, departamu za stočarstvo, govorio je o analizi hrane u performans testu.

Na samom kraju skupa prisutnima se obratio Milovan Ivanković, predstavnik stočara u Privrednoj komori Srbije. Glavna tema o kojoj je pričao je Asocijacija proizvođača svinja.

Izvor: PoljoMagazin

 

 

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor