Izvanredna uprava Agrokor dosad stajala 459 milijuna kuna (HR)

S krajem prošle godine u sustavu Agrokora započela je revizija financijskih rezultata pa jučer objavljeno 10. mjesečno izvješće izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka ne sadrži financijske pokazatelje poslovanja kompanija.

Podaci o mjesečnim i kumulativnim rezultatima trebali bi biti dostupni na kraju ožujka.  U izvješću se ističe da izvanredna uprava nastavlja raditi na predaji plana nagodbe Trgovačkom sudu do 10. travnja. U tijeku je, kažu, opsežna procjena vrijednosti imovine Grupe kako bi se formalno potvrdilo da ukupni dug zajmoprimaca i jamaca u Grupi premašuje njezinu vrijednost.

Te procjene u funkciji su utvrđivanja “fer vrijednosti kompanija prilikom prijenosa u novu korporativnu strukturu” i “fer i pravičnog povrata za sve tražbine u modelu prioriteta subjekata”. Stranke koje imaju interesa sudjelovati u refinanciranju Ugovora o kreditu sa statusom najstarije tražbine (tzv. roll up) kroz Izlazni kredit (što je predviđeno nacrtom prijedloga nagodbe od 20. prosinca) pozivaju se kontaktirati Agrokorova financijskog savjetnika, naglašava se u izvješću.

U slučaju odobrenja od strane kvalificirane većine, podsjećaju, taj ugovor o kreditu predvidio je opciju produljenja financiranja za dvije godine. Istodobno, u sklopu nacrta strukture plana nagodbe i izlaska iz procedure izvanredne uprave, započete su konzultacije s Privremenim vjerovničkim vijećem, kao i proces potrage za novim predsjednikom Uprave i NO-a koji bi trebali upravljati Agrokorom u budućnosti.

Troškovi poslovanja Agrokora d.d. od aktivacije postupka izvanredne uprave (10. travnja 2017.) do kraja prošle godine, kad je u njemu bilo 96 ljudi, iznosili su 458 milijuna kuna. Pritom su troškovi plaća i nagrada dosegnuli 79,3 milijuna, a troškovi savjetnika (pravnih, financijskih, onih za restrukturiranje, forenziku isl.) nepunih 240 milijuna, od čega najviše otpada na tim za restrukturiranje (117 mil. kuna).

izvor: Poslovni.hr

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor