Presek nedelje 05.03. – 09.03.2018. GeaCentar (SRB)

KUKURUZ

Rast cene kukuruza na FOB-u, i sve veća potražnja, dovodi do rasta cene kukuruza i ove nedelje. Mnogi ponuđači povlače ponude, tumačeći povećanu tražnju kao mogući signal daljeg rasta cene.
Ove nedelje su kao kupci, pored domaćih potrošača i regionalnih izvoznika, interesovanje za veštački suvim kukuruzom pokazivali i izvoznici na barže.

PŠENICA

Interesovanje kupaca za pšenicom, kao i porast cene u ponudi i realizaciji obeležili su nedelju za nama. Nedostatak robe najviše se osetio na paritetu Južnog Banata i Bačke. Osim domaće potrošnje, kupci za pšenicu bili su domaći mlinovi, regionalni kupci i izvoznici za italijansko tržište.

SOJA
U nedelji za nama cena soje stagnira, a ponuda je i dalje znatno veća od potražnje. Ove nedelje kupci su bili prerađivači i domaći trgovci.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Posle dužeg vremenskog perioda cene suncokretove sačme u ponudi beleže porast.
Upravo zbog porasta cena, beležimo manju količinsku ponudu operativne sačme na tržištu. Većina ponuđača povlači ponude, dok istovremeno pokazuje interesovanje za kupovinom većih količina.

STOČNO BRAŠNO

Zbog manje ponude operativnih količina, ponuđači su podizali cenu pšeničnog stočnog brašna i do 15.00 din/kg+PDV, ali pomenuta cena nije naišla na odaziv kupaca. Interesovanje za kukuruznim stočnim brašnom je izostalo i ove nedelje. Zbog porasta cene kukuruza, ponuđači su podizali cenu.

MINERALNA ĐUBRIVA

Nešto mirnija nedelja je iza nas što se tiče đubriva. Cena većine uvoznih formulacija beležila je stagnaciju osim kod NPK 16x16x16-Rusija gde su ponude bile za oko 5 Eur/t niže u odnosu na prošlu nedelju kako za 25/1 tako i za 50/1 pakovanje. Najviše interesovanja od kupaca bilo je za UREA, KAN i NPK 3×16 za koje sistem beleži realizacije.

Za više informacija pozovite: GEA AGRONET

021/21 55555

 

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor