Presjek nedelje 05.03.-09.03.2018. GeaCentar (HR)

KUKURUZ
I pored pojačane ponude kukuruza, cijena na domaćem HR tržištu tokom sedmice ostala je nepromijenjena. Ponuđačima se ne žuri sa prodajom pa u ponudi kukuruz ide i po 1.15Kn/kg+pdv. Sisitem bilježi pregovore za istočne pritete po 1.04Kn/kg+pdv, a za zapadne patitete do 1.10Kn/kg+pdv. I dalje se kukuruz prema Bosni nudi po 150.00Eur/t(HR/BIH), ali zvanična realizacija nije zabilježena.
PŠENICA
I ove sedmice  vladala je nešto veća ponuda pšenice na domaćem tržištu. Nudila se podjednako pšenica različitog kvaliteta. Međutim, nešto slabije interesovanje za kupovinom vladalo je ove sedmice. Prema informacijama koje su pristizale u Sistem za pšenicu proteini 11% kupci su spremni platiti 1.10Kn/kg+pdv, dok se za nešto bolji kvalitet, plaćala cijena od 1.15Kn/kg+pdv i više.
STOČNO BRAŠNO
Ponuda stočnog brašna  zadovoljava potrebe kupaca. Prema informacijama sa terena, cijena je bilježila blagi pad. Pregovori na terenu vođeni su po 1.03-1.05Kn/kg+pdv. U izvozu prema Bosni cijena i ove sedmice stagnira. Zvanične realizacije zabilježene su po 120.00Eur/t (HR/BIH).
SOJINA SAČMA
I pored blagog pada cijene sojine sačme, 46% proteina, Brazil, rinfuz, u luci Kopar, na domaćem HR tržištu je cijena ostala nepromijenjena. Početkom sedmice sojina sačma na domaćem tržištu pregovarala se od 2.73-2.75Kn/kg+pdv. Cijena sojine sačme u Kopru bilježi blagi pad, do kraja sedmice nudila se i po 373.00Eur/t (SLO/HR).

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor