U nedelju u Kanjiži održano predavanje za poljoprivrednike! (SRB)

Udruženja poljoprivrednika „Klub 100 P plus” i „Agro-Kanjiža” organizovali su seriju zimskih predavanja u cilju edukacije za poljoprivrednike sa ovog područja.
Na sedam stručnih predavanja i prezentacija zabeležena je poseta oko 700 poljoprivrednika.

Zainteresovanost poljoprivrednika je velika, tako da je ovim predavanjima prisustvovalo od 80 do preko 150 učesnika sa područja opština Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Bačka Topola i Bečej. Na svim predavanjima učestvovali su stručnjaci sa domaćih fakulteta i instituta, takođe i stručnjaci iz Mađarske, a sa novitetima iz produkcije za potrebe poljoprivredne proizvodnje predstavljale su se uvek različite firme.

Posebna pažnja posvećena je proizvodnji u uslovima klimatskih promena, što je prema rečima poljoprivrednika Ernea Vajde iz „Kluba 100 P plus” iz Kanjiže, itekako bitno, jer se poljoprivrednici suočavaju sa izmenjenim klimatskim uslovima. Kada nema posla na njivama u zimskoj pauzi, paori su zainteresovani da čuju reč stručnjaka i steknu nova znanja.

– Sve je manje padavina i lošiji su uslovi za proizvodnju na koju smo navikli, pa smo zainteresovani da čujemo savete stručnjaka kako ćemo ubuduće proizvoditi. Proizvodnja u ekstremnim uslovima suše, kakva je bila i prošle godine, veliki je izazov. Stručnjaci sve češće preporučuju i setvu sa redukovanom obradom zemljišta bez oranja, odnosno da dolazimo i do toga da se bez klasičnog oranja mogu postići veći prinosi nego sa oranjem – kaže Vajda. – Klimatske promene nas teraju da mnogo toga moramo menjati u obradi zemlje i primeni agrotehničkih mera, za šta je neophodna i odgovarajuća opremljenost gazdinstava.

Poljoprivrednik Šandor Dobo iz Novog Kneževca ukazuje da u poljoprivrednoj proizvodnji uvek ima novih potreba i problema, a da stari još nisu rešeni.

– Neke hemikalije i preparati koje smo do sada koristili u zaštiti useva se izbacuju iz proizvodnje i upotrebe iz raznoraznih razloga, a ubacuju se novi. Mi se moramo upoznati sa tim preparatima i sa njihovom primenom da bi ih mogli u praksi pravilno primeniti – napominje Dobo.

Mnogi poljoprivrednici su u dilemi, šta sejati u predstojećoj prolećnoj setvi, zbog velikih ulaganja, niskih cena poljoprivrednih proizvoda i neizvesnosti u plasmanu. Jovan Grujin iz Bogaraša čije gazdinstvo je na oko 100 hektara, kaže da je u velikim razmišljanjima u pogledu setvene strukture.

– Šećernu repu sam do sada sejao na petnaestak hektara, ali više neću, zbog cene i drugih okolnosti. Prvi put sam sejao uljanu repicu, koja je prethodnih godina bila profitabilna, ali već se zna da joj je cena pala, pa ne znam kako će biti. Ostajem veran proizvodnji sirka, suncokretu i kukuruzu. Kod sirka je veliki problem što nema dovoljno radne snage, jer je otišla u inostranstvo – kaže Grujin.

Stanje mehanizacije nije baš sjajno, što se čulo i na skupovima u Kanjiži. Mašine su prilično zastarele, iako je poslednjih godina bilo delimičnog obnavljanja, međutim menayer prodaje „Agrovojvodine-Mehanizacije” Nikola Miladinović konstatuje da je to još daleko od evropskog proseka.

– Prezentacije i boravak na terenu koristimo da se stupi u kontakt i unaprede odnosi sa poljoprivrednicima, da se sagleda šta im je potrebno, ali i da se prate mašine koje se već nalaze u eksploataciji na terenu. Zimski period je vreme kada poljoprivrednici sede kod kuće i razmišljaju šta će da rade u sledećj sezoni, kako da obnavljaju mehanizaciju. Znamo da su imali prethodnu sušnu dosta lošu godinu, nisu imali dovoljan ili dovoljno velik profit, tako da otežano dolaze do mehanizacije. Međutim dobro je što je prošle godine država je prepoznala taj problem poljoprivrednika, tako da je dosta pomogla raznim vidovima subvencija za nabavku nove pogonske i priključne mehanizacije, a nadamo se da će to nastaviti i ove godine – očekivanja su Nikole Miladinovića.

Čim se njive prosuše biće posla u prolećnoj setvi, a Šandor Dobo napominje da poljoprivrednici uvek sa novim nadama ulaze u novu proizvodnju, a u predstojeću pogotovo, jer je lanjska godina bila jako sušna.

– Početak ove godine više obećava, jer imali smo u februaru oko 100 milimetara padavina po kvadratnom metru, plus ovaj sneg u martu, tako da se nadamo da ćemo imati jednu uspešniju godinu. Novim elanom probamo rešiti nestašicu para, u koju smo zapali zbog lošeg lanjskog roda. Besparicu pokušavamo prebroditi raznim zajmovima, kreditima, da bi obezbedili sve što je potrbeno za setvu, koja će donekle biti skuplja. Skuplja su neka semena i ove novije hemikalije, nafta takođe. Ponuda ne manjka, svega ima u izobilju. Izbor je veliki, pa je teško napraviti pravi izbor, pa nam u tome pomažu ove prezentacije – kaže Dobo.

Izvor: dnevnik

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor