Nemačka firma Kune počela otkup kornišona u Srbiji! (SRB)

Nemačka firma Kune predstavila je poljoprivrednicima Užica vertikalnu proizvodnju kornišona.

Bernard Urlih, direkor za nabavku sirovina u toj firmi, rekao je da je cilj prezentacije pronalaženje što većeg broja farmera koji bi se bavili proizvodnjom kornišona i otvaranje otkupnog mesta u Užicu, piše Užička nedelja.

Prema rečima Bernarda Urliha, nemačka firma počela je otkup kornišona prvo u Kozarskoj Dubici pre četiri godine, a prošle godine u Sremskoj Mitrovici. Ove godine su krenuli u veću kampanju i već su promocije održane u Pančevu, Čačku i Crvenki, pa sada i u Užicu.

Poljoprivredni inženjer Kosta Đurović rekao je da je početno ulaganje u proizvodnji kornišona na 10 ari oko 750 evra, s tim što je proizvođač dužan da obezbedi stubove.-“Cela proizvodnja se šalje za Nemačku gde se vrši konzerviranje i zatim ide u prodaju širom Evrope. Rasađivanje kreće oko 15. aprila, što je slučaj sa Sremskom Mitrovicom, a u Zlatiborskom okrugu krajem maja. Posle rasađivanja treba da prođe mesec dana za ubiranje prvih kornišona, a berba traje od dva do dva i po meseca. Procena je da na 10 ari prinos 6,5 tona, moguće i 7 do 8 tona, a zarada se kreće od 2.000 do 2.400 evra. Cena je već ugovorena i to za prvu klasu 65 evrocenti, za drugu 25, a za treću 7,5 evrocenti”, rekao je Đurović i dodao da bi ph vrednost zemljišta trebalo da bude od 5,8 do 7.

Izvor: b92

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor