UZ ISKUSTVO I STRUČNOST VETERINARA SIGURNE DOMAĆE FARME (BiH)

Uspjeha i produktivnosti u stočarskoj proizvodnji nema bez adekvatne brige o zdravlju životinja. S toga su se ozbiljni farmeri u samom startu opredijelili da uz veterinarski nadzor osiguraju proizvodnju svjesni činjenice da će im zdrava grla obezbijediti siguran plasman i još bolju zaradu na tržištu mesa i mlijeka.

Pune ruke posla imaju i u Veterinarskoj stanici “Vet agro” u Dragaljevcu koja veterinarske usluge pruža farmerima u ovom i u još nekoliko okolnih sela.

Poziva uzgajivača za pružanje veterinarske pomoći na farmama bilo je napominju u ovoj Veterinarskoj stanici naročito tokom novembra i decembra mjeseca.

Odgovornost u ovom poslu je velika, pa se veterinari u “Vet agru” vode tim da brza i adekvatna intervencija na terenu ne smije izostati, kako bi se spriječili eventualni gubici stočnog fonda usljed pojave određene bolesti kod životinja. S druge strane stručnost i brza intervencija omogućili su zaposlenima u Vet agru da se izdvoje među konkurencijom.

Todorović koji je i predsjednik Skupštine Veterinarske komore RS ocjenjuje da cijene veterinarskih usluga nisu visoke. Trihinoskopski pregled svinjskog mesa u ovoj Veterinarskoj stanici vrši se provjerenom metodom digestije, pa se u jeku sezone svinjokolja i oko božićnih i novogodišnjih praznika u ovoj stanici pregleda zavidan broj uzoraka.

U Veterinarskoj stanici Vet agro na raspolaganju stočarima je i široka paleta lijekova za životinje koji se izdaju na recept i po preporuci veterinara, a koje mogu nabaviti po izuzetno povoljnim cijenama.

Velibor je u veterinarstvu već dvije decenije, pa je za to vrijeme izgradio povjerenje kod poljoprivrednih proizvođača kada je u pitanju stručno mišljenje i pružanje veterinarskih usluga.

Ocjenjujući trenutnu sliku i situaciju po pitanju brojnosti stočnog fonda u Semberiji Todorović kaže da je u posljednjih dvadesetak godina sve manje grla na domaćim farmama, međutim napominje treba očuvati zdravlje životinja pa tako i težiti ka širenju proizvodnje.

Ovaj posao zahtjeva da veterinar u svako doba dana i noći bude na terenu u slučaju potrebe.

Vetrrinarska stanica “Vet agro” osnovana je 1. Jula 2016. Godine. Zapošljava četiri radnika i to tri doktora veterinarske medicine i jednog veterinarskog tehničara pred kojima su osnovni poslovi u veterinarstvu liječenje životinja, preventivna vakcinacija, vještačko osjemenjavanje krava i krmača, a pored toga u ovoj veterinarskoj stanici bave se i prometom stočnom hranom. Prema riječima Todorovića plan za širenje posla je skovan i uskoro bi se kaže trebalo krenuti u njegovu realizaciju.

Kako se bude širio posao pojaviće se i potreba za većim brojem radnika napominje Todorović i najavljuje otvaranje iVeterinarske ambulante i u Gornjem Dragaljevcu.

Govoreći sa mjesta predsjednika Skupštine Veterinarske komore Todorović ovom prilikom ističe da saradnja Komore sa resornim ministarstvom nije na zavidnom nivou.

Todorović napominje da Veterinarska stanica “Vet agro” raspolaže standardnom opremom, ali kako kaže u planu je nabavka savremene opreme.

Kada su u pitanju veterinarske usluge “Vet agro” pokriva Dragaljevac i susjedna sela Čađavicu, Stupanj, Magnojević i Vršane. Ono što je sigurno farmeri im s pravom vjeruju imajući u vidu iskustvo u ovom poslu te činjenicu da su se nakon svakog poziva našli na licu mjesta kako bi pružili što kvalitetniju uslugu.

izvor: NTV Arena

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor