Probna proizvodnja rasada u novom stakleniku po najsavremenijim svetskim standardima u Zrenjaninu! (SRB)

U zrenjaninskom Udruženju povrtara Carska bašta počela je probna proizvodnja rasada u novom stakleniku. Za razliku od predhodnih sličnih povrtarskih investicija, ova je urađena po najsavremenijim svetskim standardima, koji do sada nisu primenjivani u Srbiji.

Temperatura vazduha u stakleniku je 20,8 stepeni celzijusa, podloga gde se nalazi rasad je takođe zagrejana. Da sve bude jednako toplo koristi se senzor. Ono što se prvi put upotrebljava u Srbiji je elektrostimulacija. Struja niskog napona se propušta kroz žice ispod rasada i podstiče mu rast. U ovim uslovima paprika proklija za jedan, a nikne za četiri dana, ili tri puta brže nego kod tradicionalnog metoda.-“Sve biljke će biti ujednačenog rasta. U fazi smo uvođenja biološke zaštite, što znači da neće biti tretiranja hemijskim sredstvima, a kontrolu štetočina radićemo pomoću insekt ploča. i na osnovu toga unosićemo predatore”, objašnjava agronom Vesna Nikolin.

Carska bašta je udruženje povrtara, ima proizvodnju na oko 200 hektara, sarađuju i sa oko 200 kooperanata. U novom stakleniku od 2200 kvadratnih metara će gajiti isključivo rasad.-“Kapacitet staklenika je 20 hektara pokrivenog prostora i isto toliko za spoljnu nepokrivenu proizvodnju”, kaže Tibor Molnar iz udruženja Carska bašta.

Carska bašta je deo novca za investiciju obezbedila sama, a deo je podrška mađarskog Fonda Prosperitati. Trenutno povrtari u Carskoj bašti imaju znanje da proizvedu 60 do 70 tona konzumne paprike po hektaru, a kada se uhoda proizvodnja rasada u novom stakleniku cilj im je da za 30 odsto povećaju količinu ubranog ploda sa jednog hektara.

Izvor: rts

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor