Poljoprivrednici se spremaju za proljećne radove: Bolja sjetva uz podsticaje (BiH)

BANJALUKA, SARAJEVO – Pripreme za proljećnu sjetvu su u toku i ako vremenske prilike dozvole, trebalo bi da počne za desetak dana, a najveće površine će biti zasijane pšenicom.

“Poljoprivrednici uveliko pripremaju mašine, kupuju đubriva, kupuju sjemenski kukuruz i pripremaju se za ranu proljećnu sjetvu. Za razliku od prošle godine, zasadiće manje kukuruza, ali više pšenice, jer ona daje sigurnost u proizvodnji”, rekao je Ostoja Nikolić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine.

Ove godine poljoprivrednici u RS osjećaju veći optimizam jer su dobili finansijski podsticaj.

“U februaru je izvršeno šest uplata za poljoprivrednike da im se olakša početak proljećne sjetve, a podsjećam mi nemamo nikakvih dugovanja prema poljoprivrednicima”, izjavio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Iz Udruženja povrtara RS kažu da su i oni spremni da zasuču rukave i izađu na njive.

“Biće više zasijano, a očekujemo lijepo vrijeme. Podsticaj je sa 350.000 maraka porastao na 1.850.000 maraka. Svako ko dobije podsticaj u ovo vrijeme uložiće ga u sljedeću godinu”, tvrdi Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Situacija u Federaciji BiH je malo drugačija jer osim što nema većih promjena u količini kultura koje će se sijati, nedostaju im podsticaji nadležnih, tvrde iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

“Ljudi se spremaju, sjetva se uveliko sprema, radiće se kao i do sada samo što nemamo plavog dizela, nemamo goriva, ova godina će biti čak i teža. Vlada je trebalo da nam isplati 11.500.000 maraka, ali pomoći nema. Da li će je biti, mi još ne znamo”, izjavio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

izvor: Nezavisne

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor