Još uvijek nema ništa od izgradnje prve fabrike NPK đubriva u BiH (BiH)

Još uvijek nema ništa od izgradnje prve fabrike NPK đubriva u BiH čiju izgradnju je najavila kompanija Global ispat koksna industrija (GIKIL) prije tri godine.

Kako su za poslovni portal Akta.ba pojasnili u ovoj kompaniji pomenuti projekat nije poduzet u planiranom roku s obzirom na privremene finansijske poteškoće u kojima se kompanija nalazila, a uzrokovana promjenama na tržištu i nestabilnošću kada su u pitanju cijene sirovina i proizvoda.

“S obzirom da se od posljednjeg kvartala protekle godine situacija uveliko mijenja kada je u pitanju stabilnost poslovanja naše kompanije, tako se otvaraju i nove mogućnosti i prostor za realizaciju zacrtanih ciljeva. Sve je još uvijek uveliko ograničeno Zakonom o finansijskom poslovanju, te vjerujemo da će period koji je pred nama svjedočiti o mnogim pozitivnim promjenama u GIKIL-u, a koje su već vidljive”, pojasnili su u GIKIL- u.

Kažu kako rade na planiranju projekta vezanom za sintezu amonijaka, te je već inicirana i preliminirana rasprava.

Inače, pema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac najveći je izvoznik na području Tuzlanskog kantona, te četvrti najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini. Kada je u pitanju uvoz ostvaren u protekloj godini, kompanija GIKIL na ovim prestižnim listama zauzela je šestu poziciju.

izvor: Akta

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor