Cijela maloprodaja Agrokora niže gubitke, Konzumu prihodi opet pali (HR)

Mjesečno izvješće nove izvanredne uprave Agrokora o poslovanju 17 najvećih tvrtki sustava u siječnju pokazalo je da Konzum i dalje gubi prihode, ali manje nego je planirano, a jednako loše posluje i veći dio maloprodaje, piše Večernji list.

Konzum, Konzum BiH, Velpro i Tisak akumulirali su tijekom siječnja 896 milijuna kuna prihoda, ali i 21 milijun kuna minusa. Uračuna li se i činjenica da tvrtke u međuvremenu zbog lex Agrokora nisu platile ni kune kredita ni kamata jasno je da je poslovanje neodrživo.

Tradicionalno loš mjesec

Ipak siječanj je tradicionalno loš za trgovinu jer je riječ o mjesecu koji slijedi nakon potrošački najjačeg mjeseca u godini. Konzum je u odnosu na siječanj 2017. izgubio dodatnih gotovo pet posto prihoda, ali u Agrokoru pojašnjavaju da je riječ o padu manjem od plana. I Ledo je u minusu, ali je to očekivano od tvrtke koja se bavi proizvodnjom sladoleda.

Jamnica i PIK Vrbovec rade dobro i ostvaruju maržu oko 10 posto, što znači da je svaka deseta kuna prihoda čista zarada. Marža bi bila znatno niža da se moraju plaćati obveze, ali te tvrtke za sada ne gube tržište. Ukupno je Agrokorovih 17 najveći tvrtki imalo 1,45 milijardi kuna prihoda u siječnju i svega 10 milijuna kuna operativne marže. U prvom izvještaju nove izvanredne uprave stoji i podatak o troškovima savjetnika koji su se popeli na 268 milijuna kuna. Pritom se za tim za restrukturiranje samo u siječnju izdvojilo 12,6 milijuna kuna pa su sada ukupno plaćeni 129 milijuna kuna. Od idućeg mjeseca izvještavat će se o točnom iznosu troškova savjetnika po pojedinačnim tvrtkama pa će prikaz biti transparentniji. I dok se još iščekuju konsolidirani izvještaji na temelju kojih bi mogli ocijeniti godinu za nama u Agrokoru, vjerovnici se dogovaraju o postavkama nagodbe i međusobnim odnosima. U igri je više od 57 milijardi kuna tražbina, od kojih je 26 milijardi kuna bilo osporeno. Adris Grupa osporila je oko 10 milijardi kuna, od čega 2,4 milijarde kuna Zagrebačke banke, ali je prije nekoliko dana povukla osporavanja od 1,7 milijardi kuna. Od 239 milijuna kuna koliko je Adris Grupa osporila Erste banci povukla je zahtjev za osporavanjem 85 milijuna kuna.

izvor: Poslovni

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor