SIGURAN OTKUP, TRŽIŠTE I DOBRA CIJENA NAGOVJEŠTAVAJU DOBRU GODINU ZA STOČARE (BiH)

Gazdinstvo Stevanovića u Amajlijama pravi je primjer kako organizovati posao u stočarskoj proizvodnji. Ljubiša Stevanović je itekako cijenjen i među uzgajivačima tovne junadi u Semberiji, kojima kako su nam ranije i potvrdili mnogi znači organizovan otkup junadi kojeg se, uz tov na vlastitioj farmi prihvatio ovaj domaćin koji je našoj televiziji još u decembru nagovijestio da će 2018-a biti dobra godina za stočare.

Postigao je Ljubiša dogovor i ušao u saradnju sa izvoznom firmom koja se obavezala da će otkupiti stoku sa domaćih farmi po tržišnoj cijeni , takon je otpočeo realizaciju posla koji je nulirao troškove semberskih stočara koje su do nedavno pratili problemi u otkupu tovne junadi.

Siguran otkup, promijenio je nabolje stanje na semberskim farmama, pa čini se da domaćim stočarima mogu pozavidjeti oni u susjednoj Srbiji.

U istom periodu prošle godine tržišta za plasman tovne junadi nije bilo, otkup je krenuo tek u junu. Domaći klaoničari su mahom zbog niže cijene junad otkupljivali u susjednoj Srbiji, a za to vrijeme uzgajivači na ovom terenu su sabirali gubitke. Ove godine, drugačija slika, otkup ne stoji, a dobra i otkupna cijena koja se kreće od 4 do 4,3 KM.

Na farmi Stevanovića sve pod konac, tov je u punom jeku. Neka grla su već pristigla za otkup, koji će biti realizovan očekuje Ljubiša do kraja naredne sedmice, nakon čega će se krenuti u zanavljanje novog ciklusa ubacivanjem teladi u proizvodnju. Razlozi za širenje posla su više nego opravdani.

Namjera Stevanovića je da i dalje idu u unapređenje posla, sve zahvaljujući interesovanju mlađih generacija na ovom gazdinstvu.

Gazdinstvo Stevanovića obišla je i delegacija iz Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom koji je primjetio da četiri generacije podižu i unapređuju zahtjevan posao. Obećao je Mićić ovom prilikom da će Gradska uprava pokušati da riješi probleme nedostatka obradivih površina ali i da obezbijedi veće podsticaje lokalne zajednice stočarskoj proizvodnji.

Ukazao je ovom prilikom domaćin da je stočarima u Semberiji najveći problem nedostatak obradive oranice, a od zemlje napominje u najvećoj mjeri pored sigurnog otkupa i izvoza zavisi opstanak ovog posla.

Očekuju uzgajivači junadi da će do kraja marta biti isplaćeni podsticaji iz Agrarnog fonda Grada Bijeljina koji su namijenjeni tovu junadi.

Zahvaljujući sigurnom otkupu, trenutno dobroj otkupnoj cijeni, republičkim podsticajima po tovnom grlu u iznosu od 200 maraka i podsticaju po grlu od 50 maraka od Agrarnog fonda Grada Bijeljina, uzgajivači tovne junadi u Semberiji su u prilici da ostvare apsolutnu dobit na kraju proizvodnog ciklusa.

izvor: NTV Arena

 

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor