Organska hrana sve zastupljenija! (SRB)

Pa koliko košta naše zdravlje? Jedna od najznačajnijih stavki koju ističu zagovornici organske hrane jeste da se konzumacijom organske hrane izbegava unošenje pesticida, teških metala i antibiotika.

Donedavno je u našoj zemlji bio veoma mali izbor organske hrane. Međutim, poslednjih godina sve više ljudi se okreće ka zdravim stilovima života, pa su organske namirnice sve dostupnije. Pored organske pijace na Novom Beogradu, organska hrana se može naći u gotovo svim domaćim lancima, radnjama zdravije hrane, a izuzetno veliki izbor u celoj Srbiji je u jednom poznatom drogerijskom lancu.

Međutim, istraživanja pokazuju da su mnogi prerađeni organski proizvodi sličnog cenovnog ranga kao i konvencionalni. Kada se pogleda na duže staze, korišćenje organske hrane je isplativije jer ulažemo u zdravlje.

Ukoliko je proizvod proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje, proizvođač je dužan da na vidljivo mesto istakne nacionalni znak s jasnim i vidljivim natpisom: ORGANSKI PROIZVOD. Nacionalni znak garantuje da je proizvod prošao kroz proces kontrole u Republici Srbiji i da je sertifikovan u skladu sa strogim regulativama.

Izvor: Kurir

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor