Treninzi za mlade poljoprivrednike iz oblasti organske proizvodnje u Selenči od 16. aprila do 01. novembra! (SRB)

U Centru za organsku proizvodnju u Selenči, od 16. aprila do 1. novembra ove godine biće organizovani treninzi za stotinu mladih poljoprivrednika, organskih proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako navode organizatori, ova jedinstvena “škola za mlade farmere”, najveća u ovom delu Evrope, realizuje se u okviru međunarodnog projekta “Podrška aktivnom socijalnom uključivanju i osnaživanju mladih kroz razvoj centra za učenje u oblasti eko proizvodnje”, čiji nosilac je Centar za organsku proizvodnju iz Selenče.

Projekat finansira Višegradska grupa (V4), a jedna od najznačajnijih aktivnosti je formiranje zajedničkog Centra za učenje u oblasti eko proizvodnje u regionu Zapadnog Balkana i Moldavije.

Mladi poljoprivrednici, koji se već bave ovom vrstom poljoprivrede ili nameravaju da pokrenu organsku proizvodnju, edukovaće se prema obrazovnoj shemi Farmerske škole FSS (Farmer Field School) i Poslovne škole (Business field school BFS), koja podrazumeva teorijsko i praktično učenje, eksperimentisanje i upotrebu novih tehnologija i inovacija, kako bi se unapredile njihove veštine i znanja.

Znanje i praktično iskustvo u organskoj proizvodnji preneće im stručnjaci i edukovani treneri, odnosno mentori. Treninzi u Selenči kroz koje će proći oko stotinu poljoprivrednika iz Bosne i Hercegovine i Srbije sastojaće se od dva segmenta – poljoprivredne proizvodnje i preduzetništva.

Kada je o poljoprivrednoj proizvodnji reč, oblasti koje će se proučavati u školi za farmere su osnove agroekologije, osnove biljne proizvodnje, biobašte, pčelarstvo, poljoprivreda i ruralni razvoj…

Kroz jednako važan segment ovog koncepta obrazovanja – preduzetništvo, mladi poljoprivrednici učiće o pravnim oblicima preduzetništva sa naglaskom na poljoprivredu, ekonomskoj analizi poslovanja, troškovima, cenama, mogućnostima finansiranja startapova, poreskim pitanjima, tržištu, mogućnostima organizovanja, subvencijama… Celovit preduzetnički pristup, uz znanja o organskoj proizvodnji, omogućiće im razvoj sopstvenih inicijativa i poslova i bolje uslove za ostanak i život u ruralnim područjima.

Inače, jedan od najvažnijih rezultata projekta je prenos iskustava i znanja zemalja V4 u oblasti organske proizvodnje mladima koji žele da počnu svoj posao u oblasti organske proizvodnje, ali i promocija i unapređenje uslova za bavljenje ovom proizvodnjom u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, kao i Moldaviji.

Izvor: eKapija

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor