Presek nedelje 10.04. – 13.04. 2018. Gea Centar (SRB)

KUKURUZ

Nedelju posle praznika Sistem beleži pojačanu tražnju a manju ponudu kukuruza,što je uticalo na dalji rast cene kako u ponudi, tako i u realizaciji.
Setveni radovi su jedan od razloga smanjene ponude,kao I odlaganje prodaje za naredni periodu.

PŠENICA

Ovu nedelju je obeležilo pojačano interesovanje za merkantilnom pšenicom i porast cene u ponudi I realizaciji. Pored regionalnih izvoznika, izvoznika na barže i mlinova, zbog visoke cene pšeničnog stočnog brašna, u kupovinu pšenice uključuju se i mešaone stočne hrane.

SOJA

Već duži vremenski period cena soje u realizaciji stagnira. Obzorom da su prolećni radovi na njivama u toku, Sistem je teže dolazio do ponude operativne robe.

SOJINA SAČMA

Nedelju posle uskršnjih praznika, obeležila je manja ponuda operativne sojine sačme i porast cena u ponudi i realizaciji.Sistem krajem nedelje beleži trgovanje sojinom sačmom iz Zrenjanina.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Tokom protekle nedelje zapaženo je interesovanje kupaca za suncokretovu sačmu iz Nove Crnje, Vrbasa i Sombora. Trgovci su povlačili ponude i takođe se interesovali za kupovinu iste, tako da su zvanične ponude izostale.Na tržištu se uglavnom nudila sačma iz Zrenjanina i Šida za koje nismo beležili promene u ceni u ponudama u odnosu na prošlu nedelju.

STOČNO BRAŠNO

Za razliku od prethodne, ovu nedelju je obeležio pad cene pšeničnog stočnog brašna. Iako se na terenu osećao nedostatak operativnih količina to nije dovelo do daljeg rasta. Kupci su se uglavnom snabdeli u prethodnom periodu, a neke mešaone su znatno smanjile ili potpuno izbacile upotrebu stočnog brašna u proizvodnji.

MINERALNA ĐUBRIVA

U nedelji iza nas bilo je povećano interesovanje za nabavkom mineralnih djubriva. Najviše se tražila UREA, AN, KAN kao i NPK 16x16x16 i za ove formulacije sistem je beležio realizacije. Cene su pretežno bile stabilne, osim cene za AN-Rusija 25/1 gde su ponude bile za 4-5 eur/t niže kao i za SAN-Pančevo koji se nudio za 100-200 din/t nižoj ceni u odnosu na prethodnu nedelju.

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor